Сендвичи вредни 100 милиона долара: Малверзације компанија без пословних резултата

© Fotolia / Olga NayashkovaСендвич
Сендвич - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Дејвид Ајнхорн, дугогодишњи менаџер инвестиционих фондова, када је упозоравао о ризицима са којима се суочавају мали инвеститори навео је пример једне компаније у Њу Џерзију која има тржишну капитализацију вредну више од 100 милиона долара, а годишњу продају броји у хиљадама долара.
"Паулсобор", сендвичара из Њу Џерзија је једина компанија у портфолију "Хоумтаун Интернешнала", који има невероватну вредност на тржишту хартија од вредности, иако је у претходне две године имао продају вредну нешто више од 35.000 долара.
"Неко је истакао "Хоумтаун Интернешнал", који поседује само једну сендвичару у Џерзију, и то да је 8. фебруара ове године достигао вредност на тржишту од 113 милиона долара. Већински власник истовремено има неколико функција поред тога што је и директор и благајник, а испоставило се да је и тренер рвања у оближњој средњој школи", написао је Ајнхорн у писму својим клијентима, преноси Си-Ен-Би-Си.
"Хоумтаун", чијим акцијама се тргује од 2019. године, ретко када прода више од неколико стотина акција дневно. Постоје дани и када је трговина на нули, што отвара питање - како је ова компанија успела да оствари такве резултате?
Према подацима од прошле године, продавнице брза храна су биле затворене од 23. марта до 8. септембра. За то време, вредност акција компаније је порасла са 3,25 долара на 9,25 долара. У протеклих 12 месеци компанија је продала преко 2,5 милиона акција и тренутно има око 60 људи у власничкој структури.
Пријавили су 600.000 долара у трошковима, што је много више од 154.000 пријављених 2019. године. Такође је пријављен профит од 2,2 милиона долара од финансијских активности, као што је продаја акција, у 2020. години.
Последњи доступни подаци показују да је продаја компаније у првом тромесечју ове године порасла за 50 одсто, али то је свега 5.405 долара у сендвичима, соковима и кромпиру. Трошкови су такође порасли за више од 97.000 долара у поређењу са првим тромесечјем 2020. године.

Серија потеза указује на "чишћење"

Последњи извештаји које су доставили из "Хоумтаун Интернешнала" указују на то да неко "чисти рачуне" и припрема продају компаније. Чини се да је ово стварни разлог зашто су се инвеститори определили да улажу у ову компанију.
Од када је компаниија дошла "под лупу јавности" половином прошлог месеца, Си-Ен-Би-Си је детаљно претресао компанију и указао на криминалну прошлост и санкције које су трпели појединци са овом компанијом. 
Берза - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2020
Велика распродаја: Страни инвеститори беже из Америке
Поред неколико спорних уговора са компанијама за финансијско саветовање, Си-Ен-Би-Си је известио и да је од тад дошло до бројних смена кадрова унутар компаније.
Према тим подацима, акције ове компаније се тргују по цени од 12,10 долара, а компанија је пријавила и прве трошкове рада. Поред тога, у званичном саопштењу компаније стоји да од укупне вредности имовине од 1.412.432 долара више од 1.100.000 је у кешу.
Финансијски лавиринт, који је открио Си-Ен-Би-Си, води и до кинеске покрајине Макао, у којој се налази неколико инвеститора у сендвичару у Њу Џерзију. Поред тога, постало је и познато да су позајмљивали новац компанијама о којима су медији такође писали, као што је E-Waste. Наиме, E-Waste, и поред тога што нема никакво функционално пословање, на берзи вреди више од 112 милиона долара.
Према извору Си-Ен-Би-Сија, који је желео да остане анониман, компанија је почела да "рационализује структуру капитала отплаћујући дугове како би капитал компаније боље функционисао", пренео је Блиц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала