Велика промена у Израелу: Ближи се крај Нетанијахуове ере

© REUTERS / POOLПремијер Израела Бењамин Нетанијаху
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху  - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пратите нас
Политичка драма дрма Израел, а на помолу је велика промена – ускоро би могла да се заврши ера Бенјамина Нетанијахуа, премијера Израела са најдужим стажом од 12 година. Мандатар Јаир Лапид близу је договора да формира већину, само неколико дана пред истек рока.
Избори у Израелу одржавани су четири пута у последње две године, а опозиционом лидеру и мандатару Јаиру Лапиду истиче рок од 28 дана да формира већину. Он је, пред сам крај рока који се завршава у среду, близу договора да оформи коалицију која ће прекинути владавину Нетанијахуа дугу 12 година, објавио је Ројтерс.
Јаир Лапид, мандатар за састав израелске владе - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Новосадски корени израелског мандатара /фото/
Лапидове шансе за успех зависе од Нафталија Бенета, лидера десничарске партије Јамина која има седам места у парламенту.
Како је објавио „Јерусалим пост“, Јамина се сагласила да формира већину са Лапидом, вођом партије Јеш Aтид, иако би та влада била сачињена од партија са левице, деснице и центра.
Лапид и Бенет ротирали би се на месту премијера, тврди тај израелски лист. Тако би Бенет био премијер до септембра 2023. године, када би Лапид преузео функцију до краја мандата у новембру 2025.
Коалиција би требало да буде озваничена и докази о већини предати Кнесету у понедељак, када се очекује да Нетанијаху поднесе оставку.
Нетанијаху и његов Ликуд били су припремили контра-удар на ту коалицију, понудивши лидеру партије „Нова нада“ Гидеону Сару да формирају савез заједно са Бенетом и да се њих тројица ротирају на месту премијера, али је Сар то одбио и наставио преговоре са Лапидом.
Нетанијахуова намера била је да формира десничарску владу, те је оптужио Нафталија Бенета да „прелази на левицу“ због формирања шаренолике коалиције коју води Лапид.
Нетанијахуов Ликуд има 30 места у парламенту са 120 посланика, док Лапидов Јеш Атид има 17.
Са Лапидовим Јеш Атидом би, према тренутном стању, у коалицији били готово сви остали, партије са деснице (Јамина, Јисраел Бејтеину, Нова нада), центра (Плави и бели) и левице (Лабор, Мерец) уз подршку арапске Раам партије, која би остала ван коалиције. Тако би Лапид имао 62 гласа у Кнесету, док би ван владајућег савеза остали Нетанијахуов Ликуд, религиозне партије Шас, Јахадут ХаТора и Религиозни ционисти, као и коалиција арапских партија Заједничка листа.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала