Бугарски европосланици: Уместо да награди оне који раскринкавају руске шпијуне, Софија их отпушта

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Бугарски европосланици из партије бившег бугарског премијера Бојка Борисова критиковали су нову владу „проруског председника Румена Радева“, између осталог, због отпуштања оних који раскринкавају руске шпијунске мреже, уместо да их награде.
Посланици из партије ГЕРБ написали писмо су Европском парламентом у којем скрећу пажњу на дешавања у земљи од доласка нове техничке владе.
Последњи бугарски парламент, подсетимо, није успео да формира владу из три покушаја, због чега је заказано поновно одржавање парламентарних избора за 11. јул. До тада ће у Бугарској деловати такозвана техничка влада коју је именовао председник Румен Радев, на чијем челу је његов саветник за питања одбране и националне безбедности Стефан Јањев.
ГЕРБ је више пута изражавао незадовољство у вези са радом нове владе. Борисов је говорио да је бугарско становништво сведок искључиве власти председника Радева, а да је нова влада, у суштини, предизборни штаб.
Управо на то су бугарски европосланици скренули пажњу европским колегама. Према речима политичара, главни циљ техничке владе, коју је именовао „проруски председник Радев“, представља обезбеђивање транспарентности поновних парламентарних избора, иако министри, како кажу, делују као предизборни штаб.
Странка Борисова је такође подсетила да је нови министар полиције Бојко Рашков недавно критиковао шефа Државне службе националне безбедности Димитра Георгиева, након чега је председник потписао указ о његовом отпуштању.
„Један од првих потеза владе било је отпуштање директора Државне службе националне безбедности, познатог по својој успешној операцији откривања руске шпијунске мреже у земљи. У свакој демократској земљи учесници такве операције били би награђени за свој допринос заштити националне и европске безбедности, док њих у Бугарској данас отпуштају“, истиче се у писму  европосланика Асима Адемова.
У исто време, други европосланик Радан Кинев из Демократске Бугарске подсетио је да је пре годину дана скретао пажњу Европском парламенту на проблеме у Бугарској које се тичу злоупотребе власти, нарушавању медијске слободе и владавине права, али да га је ГЕРБ оптужио за издају.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала