Дачић: Радимо на припремама Путинове посете Србији

© Sputnik / Оливера ИкодиновићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Са великим нестрпљењем очекујемо посету председника Владимира Путина на позив председника Александра Вучића и у том смислу се заједнички ради на припреми те посете, изјавио је у Москви председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић.
На питање Спутњика када се Путинова посета Београду очекује, Дачић је рекао да о датуму није било речи, нити је то била тема његових разговора у главном граду Русије.
„Оно што је сигурно је да се та посета очекује“, додао је он.
Дачић, коме је ово прво службено путовање у иностранство од када обавља функцију председника републичког парламента, данас се у Москви састао са председником Државне думе Вјачеславом Володином са којим је разговарао о унапређењу односа две земље.
Са великим нестрпљењем очекујемо посету председника Путина, каже Ивица Дачић
„Разговор са Володином је био изузетно конструктиван. Циљ нам је да унапредимо нашу сарадњу на основу споразума који већ постоји између наша два парламента. Постоји Комисија за сарадњу између два парламента коју воде председници и следећа седница ће бити одржана у Београду, након завршених парламентарних избора у Руској Федерацији који ће бити у септембру, тако да смо већ дефинисали дневни ред тог следећег састанака. Разговараћемо о економској сарадњи, о нашој сарадњи у међународним организацијама и међусобној подршци, као и о иницијативи за формирање једног заједничког Института за неговање традиције сећања, чији је циљ борба против релативизације историје, односно искривљавања истине о антифашистичкој борби у Другом светском рату“, рекао је Ивица Дачић.
Дачић је истакао да је на састанку у Државној думи констатовано да су односи Србије и Русије на веома високом нивоу, можда и највишем у историји наше две државе и наша два народа.
„И једну и другу земљу, и један и други народ, чекају бројни изазови, велики притисци са којима се суочавамо и зато је наша сарадња од изузетног значаја. Ми смо захвални Руској Федерацији на помоћи и подршци коју нам пружа када је реч о нашем територијалном интегритету и суверенитету, односно када је реч о Косову и Метохији“, нагласио је Дачић.
Председник Народне скупштине Србије је такође подвукао да „Србија није, нити ће уводити било какве санкције против Руске Федерације, које су уводиле неке међународне организације или билатерално поједине државе“.
„Циљ нам је да унапредимо односе у свим сегментима, од економије па до области културе, науке, технологије, дигитализације, туризма и свега осталог што представља наш заједнички интерес. Такође, захвалио бих Русији на великом разумевању и међусобној сарадњи када је реч о набавци вакцина. Србија веома успешно спроводи процес вакцинације, између осталог и захваљујући великом броју руских вакцина које постоје на нашем тржишту“, рекао је Дачић.
Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Матвијенкова на састанку са Дачићем: Производња „Спутњика Ве“ у Србији омогућиће извоз у друге земље
Он је навео да је до сад у Србији вакцинисано око два милиона људи и подсетио је да се очекује да ће до краја године започети производња руских вакцина „Спутњик Ве“ у Србији, са циљем, како је рекао, да се више милиона тих вакцина производи у нашој земљи.
„То ће, свакако, глобално допринети савладавању свих проблема у вези са короном и заштити живота и здравља људи. То је омогућило Србији да помогне и другим земљама у региону, нарочито оним земљама које су се ослањале само на једну линију снабдевања вакцинама и, као што знате, та линија није била баш успешна, а Србија је захваљујући томе што постоје четири вакцине које се у Србији дају: „Фајзер“, „Астра зенека“, руска вакцина „Спутњик Ве“ и кинеске вакцине, успела да буде лидер кад је реч о процесу вакцинације“, рекао је Дачић.
Оценио је да су економски резултати у Србији добри, али да морамо заједнички са Русијом да радимо на унапређењу наших економских односа, односно спољнотрговинске размене, која је опала због пандемије, као и због тога што је читав тај процес међународне трговине имао велике последице због короне.
Дачић се данас у Москви састао и са председницом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко, а очекује га и сусрет са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и министром одбране Сергејем Шојгуом.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Дачић: Не смем ни да помислим где би данас била Србија без подршке Русије
„Данас сам положио и венац на Споменик незнаном јунаку у знак великог поштовања и сећања на све жртве Другог светског рата и то је свакако једна јасна порука да Србија не припада кругу земаља која врши рехабилитацију или релативизацију злочина који су се десили у Другом светском рату и искривљавању историје“, нагласио je Дачић.
Он ће се у среду у Москви обратити и посланицима Државне думе, што, како је рекао, сматра „великом чашћу“, а након тога ће у граду на Неви присуствовати Петербуршком међународном економском форуму, који се одржава од 2. до 5. јуна.
На маргинама форума у Санкт Петербургу Дачић ће се састати са потпредседником руске владе и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Руске Федерације Јуријем Борисовим, са којим је дуго сарађивао док је био министар спољних послова и копредседник тог Комитета.
Дачић у Русији предводи делегацију Народне скупштине у којој су председник Посланичке групе пријатељства са РФ Милован Дрецун, потпредседница Скупштине Елвира Ковач и шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала