ЕУ на тајном самиту због страха да ће Русија прогутати Белорусију

© AP Photo / Virginia MayoЗаставе ЕУ испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Државе-чланице Европске уније су одржале затворени састанак на коме су разговарале о опасности да Москва искористи актуелну политичку ситуацију како би Белорусију припојила у састав Руске Федерације, саопштио је шпански лист „Паис“.
Самит је одржан свега 24 сата после инцидента са принудним слетањем у Минск авиона компаније „Рајанер“ у коме се налазио белоруски опозиционар Роман Протасевич.
Авион компаније Рајан ер - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Обустава летова изнад Белорусије – европски пуцањ себи у ногу
Председник Европског савета Шарл Мишел је одржао састанак у затвореном формату. Учесницима састанка је забранио да са собом носе мобилне телефоне, како информација не би процурела. Међутим, информација је дошла до медија.
У Европској унији су уверени да ће председник Русије Владимир Путин сигурно искористити све већу изолацију Лукашенка.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ је један од првих који је споменуо ризик да ће оно што се догодило у Минску „Путину пружити прилику, случајно или намерно, да убрза спровођење плана за преузимање Белорусије и контроле над њом“.
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да се не води разговор о обједињењу Русије и Белорусије.

ЕУ бира између два пута

Шпански лист тврди и да ЕУ разматра две опције како би спречила овај сценарио – или да заинтригира Русију предлогом о узајамном политичком разумевању и економском сарадњом или да појача тензије.
Према подацима листа, план ЕУ је усаглашен прошле недеље. У Европској унији сматрају да ће предлог о сарадњи помоћи да се превазиђу сукоби који се протежу већ седам година, међутим, уколико то не прође, онда ће се покренути „спирала санкција“ која би могла да нанесе додатну штету руској економији.
Лист додаје и да ће ови предлози бити размотрени на наредном самиту ЕУ крајем јуна.
Раније је Европска унија саопштила о одлуци да изолује Белорусију. Брисел је саопштио да неће дозволити пролаз белоруским авионима у ваздушни простор и на аеродроме ЕУ. Државе-чланице су такође позвале и на увођење нових економских санкција према Белорусији.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала