Европска комисија предложила државама да током лета постепено ублажавају ограничења путовања

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Европске комисије у Бриселу, Белгија
Зграда Европске комисије у Бриселу, Белгија - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Због побољшања епидемиолошке ситуације и напретка кампање вакцинације у Европској унији, Европска комисија предложила је државама чланицама да постепено попуштају путне рестрикције, са фокусом на носиоце ЕУ дигиталног ковид сертификата.
"Потпуно вакцинисане особе које имају сертификате о вакцинацији у складу са ЕУ дигиталним ковид сертификатом треба да буду изузете од тестирања или карантина у вези са путовањем 14 дана након што су примиле последњу дозу. Ово такође треба да обухвати опорављене особе које су примиле једну дозу вакцине од две дозе", наводи се у данашњем предлогу Комисије.
Предлаже се и да особе које су прележале Ковид-19 инфекцију, а које поседују сертификате о вакцинацији у складу са ЕУ дигиталним сертификатом, треба да буду изузета од тестирања или карантина везаних за путовања током првих 180 дана након позитивног ПЦР теста.
Особе са важећим сертификатом о тестирању у складу са ЕУ дигиталним сертификатом треба да буду изузете од могућих захтева за карантин, а Комисија предлаже стандардни период важења за тестове: 72 сата за ПЦР тестове и 48 сати за брзе тестове антигена.
"Данас предлажемо да државе чланице координишу ово постепено укидање ограничења слободног кретања, узимајући у обзир наш нови заједнички алат, ЕУ дигитални ковид сертификат. Сада очекујемо од држава чланица да најбоље искористе овај инструмент и препоруку да се свима омогући поновно слободно и сигурно кретање", изјавио је комесар за правду, Дидије Рејндерс.
Комисија позива државе чланице да искористе постојеће могућности у складу са националним законима и да започну са издавањем ЕУ дигиталних ковид сертификата још пре ступања на снагу основне уредбе 1. јула.
Комисија је позвала и Европски центар за превенцију и контролу болести да прилагоди своју "епидемиолошку мапу" у односу на нове прагове и напредак у вакцинацији.
Државе чланице би, према предлогу Комисије, требало поново да уведу путне мере за вакцинисане и опорављене особе ако се епидемиолошка ситуација брзо погорша или ако је забележена значајно ширење забрињавајућих или интересантних верзија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала