"Кинески зид" Европе: Друго по величини утврђење на свету изграђено је на Балкану /видео/

CC BY 2.0 / Flickr/Shadowgate / Стонске зидине на Пељешцу
Стонске зидине на Пељешцу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
На хрватском полуострву Пељешац налазе се чудесне средњовековне зидине које су, после Кинеског зида, најдужи очувани фортификацијски систем на свету.
На другом по величини полуострву у Хрватској налази се уска Стонска превлака која повезује Пељешац са копном. Предивни Пељешац познат је по бродарству, соли, вину и узгајању острига, али и зидинама које су, после Кинеског зида, најдужи сачувани фортификацијски систем не свету. Стонске зидине су право чудо средњовековног градитељства, пише Пун Куфер.
У 14. веку Дубровачка Република купила је полуострво Пељешац од српског краља Душана, касније цара Душана Силног. Како би се заштитила од непријатељских напада, опасала је одбрамбени зид по целој ширини полуострва који је ојачан кулама и полукружним бастионима.
Овај "Кинески зид Европе", ремек-дело средњовековног градитељства, укупно је био дугачак чак седам километара. Око 40 кула и пет тврђава, од којих је главна била Бартоломија, названа по свецу заштитнику оружја, између осталог су чувале и вредне солане које су Дубровачкој републици доносиле много новца. Со се добијала још у римско доба, а Дубровчани су саградили солану. Производња соли се одржала до данашњих времена.
"Према старијим дубровачким хроникама, градња Великог зида трајала је 18 месеци и коштала је 12.000 дуката. Стонски корпус фортификација обликован је, међутим, током више од четири века. Намењен пре свега одбрани полуострва од његовог копненог залеђа, поступно је побољшаван, прилагођаван терену и развоју војне технике", наводи Туристичка заједница општине Стон.
Иако је део зидина срушен у земљотресима и биткама, Стонске зидине су, са својих 5,5 километара, још увек најдуже одбрамбене зидине у Европи. За посетиоце су отворене 2009. године, а за обилазак је потребно око 40 минута уколико се одлучите за дужу туру између Стона и Малог Стона.
Краћа рута траје око 20 минута, а почиње и завршава се у Стону на зидинама које у облику петоугла окружују град.
Поглед који се отвара према мору, крововима и крошњама вредан је сваког корака. "Кинески зид Европе" је невероватно место проткано историјом које и даље поносно чува ове пределе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала