Немачки угао: Војна алијанса Русије и Кине постаје све већа реалност

CC0 / / САД, Русија и Кина
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Неколико фактора указује на то да је војна алијанса Русије и Кине већ постала реалност, пише немачки лист „Велт“. Москва снабдева Кину најновијим наоружањем, а војске две државе одржавају заједничке вежбе. Немачки политиколог Јоаким Краузе сматра да стварањем руско-кинеске алијансе Русија и Кина желе да истисну САД из зона геополитичких интереса.
Председник Русије Владимир Путин је прошле јесени,наступајући на међународном форуму „Валдај“, одговарао на питање кинеског политиколога може ли да замисли војну алијансу Русије и Кине, наводи „Велт“. Руски председник је кратко одговорио: „Све се може замислити“.
Ове Путинове речи нису личиле на његову реторику из прошлости, пише лист. Он никада није тако отворено говорио о могућностима војног савеза Русије и Кине. У Москви и Пекингу су редовно наводили да формирање овакве алијансе није на дневном реду, тврдећи да руско-кинески односи имају карактер „стратешког партнерства“.
Немачки лист наводи да се у односима Русије и Кине изјаве су одавно у супротности са фактичком ситуацијом. Неколико фактора указује на то да је руско-кинеска војна алијанса већ постала реалност. Друго, Русија је у Кину извезла најновије обрасце војне технике, као што су противваздухопловни ракетни системи С-400 и авиони Су-35. Поред тога, Москва и Пекинг су имали неколико заједничких војних вежби. Русија је пре две године саопштила да ће учествовати у производњи кинеских система противавздухопловне одбране.
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пентагон правда буџетске захтеве: САД суочене са претњама из Русије и Кине
Немачки политиколог Јоаким Краузе наводи пример случаја из априла 2021. године, када је Русија повећала војно присуство поред украјинских граница. У исто време је и Кина повећала притисак на Тајван. Краузе сматра да је Пекинг на тај начин јасно дао до знања да је спреман да, ако се нешто догоди, војно подржи свог партнера.
Како пише „Велт“, Русија и Кина су схватиле да тренутно Сједињене Америчке Државе нису у стању да мобилишу своје војне снаге за два истовремена сукоба у различитим деловима света. Стога, док повећавају тензије, истовремено и приморавају Вашингтон на тешку одлуку.
Аутор сматра да су разлози стварања заједничке алијансе Русије и Кине њихови заједнички циљеви. Пекинг, као и Москва, посматрају регионално окружење као зону свог посебног утицаја. Њихов главни противник су САД, које развијају мрежу војних алијанси. Како наводи Краузе, Русија и Кина желе да истисну САД из зона њихових утицаја, што би требало да забрине Запад. Према подацима „Глобал фајрповер индекса“ (Global Firepower Index), којим се рангирају укупне расположиве војне снаге по земљама, од највише до најниже рангиране, САД имају најмоћније оружане снаге у свету, а на другом и трећем месту су Русија и Кина.
САД не могу много да рачунају на помоћ Европе, јер Француска у рејтингу заузима осмо место, а Немачка се налази на петнаестом месту. Обједињене војне снаге Русије и Кине надмашују америчке, укључујући и област нуклеарног оружја.
Лист наводи да у руско-кинеској алијанси постоје и проблеми. Кина није признала припајање Крима Русији. Русија, заузврат, испоручује своју војну технику кинеским суседима, попут Индије и Вијетнама. Поред тога, додаје лист, Пекинг намеће економску конкуренцију Русији у Централној Азији, као и на Арктику.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала