Нови детаљи шпијунског скандала: Данци помагали Америци да шпијунира европске лидере

© AP Photo / Charles DharapakСедиште америчке Агенције за националну безбедност, НСА
Седиште америчке Агенције за националну безбедност, НСА - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Данска тајна служба помогла је америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да шпијунира европске лидере, открила је заједничка европска медијска истрага, а председник САД Џозеф Бајден је био добро обавештен о томе, саопштио је Едвард Сноуден.
Међу онима који су шпијунирани су и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, открила је медијска истрага, а пренео РТ.
Да су САД шпијунирале не само своје грађане већ и лидере страних земаља први пут је почело да излази на видело 2013. године захваљујући узбуњивачу Едварду Сноудену, који је био запослен у америчкој НСА, али су новинари тек сада добили приступ извештајима у којима је детаљно дата подршка НСА од стране данске обавештајне службе одбране (ФЕ). 
Амерички војници надгледају област у Манбиџу - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Медији: Тајне информације о америчком нуклеарном арсеналу у Европи открили ― војници САД
Извори тајних служби прослеђивали су информације тиму који укључује данске, шведске и норвешке емитере (ДР, СВТ и НРК), као и француски лист Ле Монде и немачке јавне емитере НДР и ВДР.
Детаљи из истраге показују да су се на мети америчке НСА којој је помагала данска тајна служба нашли политичари из Немачке, Шведске, Норвешке, Холандије, Француске, па чак и данска министартва и индустрија.
Данска влада је наводно знала за ту дугогодишњу сарадњу тајне службе. Откривши тачно докле је ишла сарадња између обавештајних служби две земље, данска влада приморала је цело руководство ФЕ да одступи 2020. године.
Сноуден, који изнео своја сазнања о НСА док је Бајден био потпредседник САД, каже да је актуелни амерички председник добро припремљен да одговори на оптужбе.
“Бајден је добро припремљен да говори о овоме када буде у посети Европи, с обзиром да је дубоко умешан у тај скандал. Требало би да постоји изричит захтев за потпуно јавно објављивање не само из Данске, већ и њиховог старијег партнера“, објавио је Сноуден на Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала