Погубљења „циклоном б“ у Америци: Гас којим су нацисти тровали логораше опет улази у употребу

CC BY 3.0 / Wikipedia/Shelka04 / Гасна комора у америчком затвору
Гасна комора у америчком затвору - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Смртна казна над осуђеницима у Америци биће извршавана и отровним гасом који је коришћен у нацистичким логорима под називом „Циклон Б“. Држава Аризона планира да уведе тај гас, хидроген цијанид, у употребу за извршење смртне казне.
Департман за затворе Аризоне потрошио је 2.000 долара на састојке потребне за прављење хидроген цијанида, као и за проверу да ли су гасне коморе за извршење смртне казне, које нису коришћене 22 године, у исправном стању, пренео је „Јерусалим пост“.
Реплика ћелија у напуштеном затвору на острву Алкатраз - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Стрељачки вод за осуђене на смрт: Америчка држава уводи нову методу погубљења
У овој држави није било извршења смртне казне од 2014. године, када је дошло до проблема при погубљењу смртоносном инјекцијом. Тада је погубљење осуђеника Џозефа Вуда трајало два сата и дато му је 15 смртоносних инјекција пре него што је проглашен мртвим.
Међутим, Аризона сада планира да поново почне да извршава смртну казну.
Према наводима Гардијана, Аризона намерава да осуђеницима на смрт понуди могућност избора, да ли желе да буду погубљени смртоносном инјекцијом или гасом у гасној комори.
Департман за затворе набавио је комад калијум цијанида, вредан 1.500 долара, објављено је у државним документима. Од њега реакцијом са сумпорном киселином настаје хидроген цијанид.
Такође, набављен је и пентобарбитал за 1,5 милиона долара, седатив који је једна од главних компоненти смртоносне инјекције.
Смртна казна у овој држави некада је извршавана и смртоносним гасом у гасној комори. Последњи осуђеник који је окончао живот на тај начин био је 1999. године Валтер Лагранд, немачки држављанин који је живео у Америци од раног детињства. Он је осуђен за убиство при пљачки, заједно са братом Карл-Хајнцом и обојица су осуђени на смрт, што је довело и до тужбе Немачке против САД пред Међународним судом правде.
После погубљења Валтера Лагранда, које је трајало 18 минута, гасна комора више није употребљавана. Међутим, званичници Аризоне планирају да је поново ставе у погон.
Међу осуђеницима на смрт који чекају извршење казне, први на реду су Френк Етвуд (65), осуђен за убиство детета из 1984. године и Кларенс Диксон (65), осуђен за убиство студенткиње 1978. године.
Етвудови адвокати тврде да Аризона жури са поновним погубљењима, иако воде истрагу која би могла да докаже невиност њиховог клијента.
Такође, оспоравају употребу калијум цијанида, тврдећи да не задовољава државне стандарде погубљења, већ да за то може да се користи само натријум цијанид.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала