Радев о „заузимању“ фабрике уља: НАТО угрозио живот бугарских грађана /видео/

© REUTERS / Marko DjuricaПредседник Бугарске Румен Радев
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Председник  Бугарске Румен Радев назвао је недопустивим инцидент који се недавно догодио у бугарском селу Чешнегирово током вежби НАТО-а. Како каже, Алијанса је угрозила животе бугарских грађана.
Бугарски председник се данас састао са министром одбране Георијем Панајотовим како би разговарали о инциденту који се догодио 11. маја, када су се запослени у фабрици за производњу сунцокретовог уља у бугарском селу код Пловдива нашли на мети војника НАТО-а који су грешком, током војне вежбе, упали на њихово радно место.
„Апсолутно је недопустиво да војне формације угрожавају живот и спокој бугарских грађана, без обзира на то да ли припадају бугарској или страној војсци“, изјавио је шеф државе.
​С тим у вези, Радев је рекао да очекује да инцидент буде истражен, као и да буду откривени они који су одговорни за њега.
„Вежбе са нашим савезницима на територији Бугарске требало би да доприносе већој безбедности и поверењу на пољу колективне безбедности, а не да стварају тензије међу грађанима Бугарске“, изјавио је председник.
Са своје стране, министар одбране је рекао да ће наставити дискусију са америчком страном како би се разјаснио инцидент.
Иначе, реч је о маневрима „Swift response 21“ у којима су учествовали амерички, италијански и бугарски војници. Према сценарију, десант војника је требало да буде изведен на напуштени аеродром. Међутим, одмах поред аеродрома налази се фабрика.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала