Шта америчке „браон беретке“ раде на Балкану

© AP Photo / John BazemoreАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нова специјализована јединица америчке војске СФАБ, позната и као "браон беретке" учествовала је као важан сегмент вежбе "Бранилац Европе 21" на Балкану. Јединица је формирана за сарадњу са земљама широм света и представља одраз политике потискивања Русије и Кине у регионима важним за САД, преносе медији.
Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, реч је о такозваним инструкторским тимовима САД за подршку савезницима, који припадају "браон береткама" и који нису били у правом плану медијског извештавања, а деловали су у оквиру "Тренутни одговор 21" на полигону Мањача код Бањалуке, селу Бабај Бокс код Ђаковице и полигонима Криволак и Биза код Тиране. 
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
„Одбрана – офанзивом“: Масовне НАТО вежбе преплавилe Балкан и целу Европу
У Босну и Херцеговину и на Косово и Метохију послат је по један тим, а у Северну Македонију и Албанију по три тима. Задатак тих тимова је, како пише портал, подршка у обуци савезничких структура безбедности у најширем смислу, према процени потреба: од стриктно борбених јединица, полиције, царине до било које друге службе која је на задатку безбедности.
"За Балкан нови тимови су важни јер се појачава потенцијални значај саветничке улоге. У скоријој прошлости, после Дејтонског мира, Американци су тадашњој Војсци Федерације БиХ пружили обимну подршку у обуци и саветима, али и наоружање од аутоматске пушке то тенка. У новим глобалним околностима они се могу сматрати делом политике САД сузбијања утицаја Кине и Русије. Пентагон је на то указао фебруара 2020. када је први саветнички тим упућен у Африку. Тај приступ може да се сматра релевантним и за простор Балкана", наводи тај портал.
У тексту се подсећа да је за америчку спољну политику војно присуство и саветничка улога врло важна и да су те тактике разрађене још у Вијетнамском рату, а да је пре три године формирана прва од шест нових јединица америчке војске под називом Бригада за подршку безбедносним снагама - СФАБ.
Препознатљив детаљ СФАБ су браон беретке и ознаке које носе искључиво припадници ових јединица.
Њихов примарни задатак је обука борбених јединица пријатељске војске или полиције. Начелно један маневарски тим чини 12 људи који су стручни за разне области од рада са минама, војнополицијских послова, обавештајног деловања, логистике и одржавања, везе и медицине. Бригада формира шест тимова за обуку јединица за ватрену подршку, шест тимова инжењераца и шест тимова за логистику. 
Заставе Албаније и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Долећу два Црна јастреба: Шта НАТО смера у Албанији
"На вежби 'Тренутни одговор 21' од 17. маја до 2. јуна једна америчка пешадијска бригада са ојачањима пребачена је из САД на простор од Словеније до Грчке и размештена на терену. Паралелно са Американцима проводе се тактичке вежбе оружаних снага земаља домаћина. У ширем контексту 'Тренутни одговор 21' увезан је са низом паралелних вежби на којим се провера размештање америчких бригада као подршка савезницима у ЕУ. У нашем региону паралелна вежба 'Астрални витез' била је провера ефикасности система противваздушне одбране НАТО", наводи се у тексту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала