Тиодоровић: Србија покреће процедуру да се одобри вакцинација и деце

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
После "зеленог светла" које је Европска агенција за лекове дала за вакцинацију деце и адолесцената између 12 и 16 година вакцином "фајзер", очекује се да и српска Агенција за лекове и медицинска средства покрене процедуру како би се и у Србији одобрило "Фајзерово" цепиво за оне старије од 12, потврдио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
"Већ месец и нешто дана како смо очекивали ову одлуку. Она је врло значајна, јер ће имунизацијом моћи да буде покривена група школараца који су потенцијално велики преносиоци вируса", каже за Новости професор др 
Епидемиолог напомиње да су вакцине произвођача "Фајзер" и "Астра Зенека" до сада могле да се дају деци од 16 година, а "синофарм" и "Спутњик Ве" од 18.
"Значи, нама су адолесценти већ покривени, а неки су се и вакцинисали ових дана. Сада ће моћи да им се придруже и млађи другари, јер то је једини могући начин да се вирус корона дотуче".
Тиодоровић наводи да одобрење "Фајзерове" вакцине не значи да је она обавезна.
"Одлуку да ли ће је дете примити или не родитељи би требало да донесу по савету педијатра, који најбоље зна каквог је здравља дете. Јер, показало се да деца са хроничним обољењима могу да развију тешку клиничку слику, па и да дође до фаталног исхода".
Пре него што је вакцина "комирнати" постала прво цепиво против короне за децу и младе које је добило одобрење за употребу у ЕУ, Америчка управа за храну и лекове је још 10. маја издала хитно одобрење за њену употребу. Тако је она у Америци у употреби више од три недеље.
У Србији је, према последњим подацима, дато укупно 4.557.136 доза вакцина против короне. Прву дозу је примило 2.520.220 грађана, а обе дозе 2.036.916.
У последња 24 сата на ковид 19 тестирано је 6.679 људи, од чега је њих 178 било позитивно. Преминуло је 10 особа, 702 је у болницама, а 56 на респиратору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала