Вучић: Велики притисци због Косова и Метохије, надам се да Грчка неће донети погрешну одлуку

Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су последње најаве о подизању нивоа односа Приштине и Атине и могуће отварање канцеларије Шпаније у Приштини, део великих и све озбиљних притисака који су очекивани, те да је реч о очигледно координисаној акцији, али да је важно да код нас не буде панике.
„За нас је важно да нема панике за Србију. Ми смо и предосетили и знали да се овакве ствари дешавају“, рекао је Вучић у емисији „Ћирилица“ на ТВ Хепи, на констатацију да се ситуација око КиМ компликује, да се најављују шпанско и грчко признање Косова и Метохије.
Председник Србије је још раније најављивао да очекује снажније притиске на Србију о косовском питању, али и притиске на друге земље.
"Видећете колико ће земаља повући признање. А онда ћете да видите како се једна мала Србија бори као "пацов у углу" како то каже једна британска доктрина, борићемо се како знамо", рекао је Вучић.
Вучић је указао да су Грци са тзв. Косовом „одавно превазишли ниво официра за везу“, а да су, након што је Приштина увела противправне таксе Београду, успоставили и тзв. трговинску канцеларију са Косовом, како га они, каже, називају.
„То је за нас било изненађење и надали смо се да неће ићи даље. Али, онда је у петак, у пет после подне наш амбасадор у Грчкој позван у њихово Министарство спољних послова и обавештен да даље унапређују односе са Косовом, а ту канцеларију унапређују у Канцеларију за косовске интересе, што је директан превод и подижу ниво комуникације до нивоа политичких директора у МСП“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Додао је да му је чудна најава посете министра спољних послова Грчке Дендијаса Приштини.
Запад преко Грчке спрема нови удар на Србију
„То је за нас болно, разочаравајуће, тешко. Да не говорим ја да ли је то притисак, или грчка политика, да не вређам Грчку, то је пријатељска земља. У нади да неће донети погрешну одлуку као Израел“, указао је Вучић.
Приметио је да се види да је координисана акција, јер се најављује да Шпанија успоставља прву канцеларију, на нижем нивоу - све у исто време.
И то, како је истакао, дан уочи посете Метјуа Палмера и Мирослава Лајчака Београду и неколико дана или недеља уочи наставка дијалога у Бриселу.
„Да су случајности - много би их било. А, у случајности не треба да верујемо“, нагласио је председник Србије.
"Нема потребе за паником, јер је све то, каже Вучић, део великих, све озбиљнијих притисака који су очекивани, да се дође до решења, а то је признање Косова.
Вучић је додао и да притисак на Србију нема везе само са захтевом да Београд призна Косово, већ је циљ да се Србија заустави у економском расту.
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Вјоса Османи: Дијалог треба да се заврши узајамним признавањем Косова и Србије
Указао је да „никада нико Вјосу Османи неће да исправи када говори о међусобном признању, геноциду, када каже да су Срби серијски силоватељи, када траже да добију ратну одштету, а они отцепљивали територију“.
Нагласио је да „они пишу нон пејпере, од којих ниједан нема везе са Београдом, а онда оптужују српске власти да стоје иза њих“.
На констатацију да тврде да иза нон пејпера стоје Владимир Путин и он, Вучић је рекао иронично да су он и Путин сигурно толико моћни да објаве тако нешто у „Коха диторе“, који води човек који је срж приштинског преговарачког тима.
„Наравно да знају да су то све лажи, али је потребно Србију дотерати уза зид, да буде у тешкој ситуацији због њихових геополитичких интереса. Не ради се само о признању Косова, то је само један део. Постоји други проблем, а то је да се заустави Србија у економском расту“, подвукао је Вучић.
Подсетио је да је Србија 2014. била четврта у региону по висини плата, а данас прва, и непрестано повећава разлику.
Истакао је да се поставља питање зашто би некоме то одговарало.
„Чуо сам од једног кинеског званичника да није све у вези Косова, већ да преко Косова желе да сруше целу Србију. То није далеко од истине, иако ће говорити да су најмодернији и најбољи они политичари који ће са одушевљењем прихватити независност Косова, а да Србија не добије ништа, само лепу причу у новинама, повремено, па да завршимо као македонски премијер Зоран Заев око Преспанског споразума“, рекао је он.
Србији неће бити лако, јер мора да разговара са представницима Немачке, али мора увек да буде и уз Републику Српску рекао је Вучић упитан шта значи долазак новог високог представника међународне заједнице у БиХ.
„Кристијан Шмит је веома озбиљан човек, мој познаник са којим сам много пута разговарао. Један је од најснажнијих политичара Немачке. Човек који, не мислим да мрзи Србију и српски народ, али разумем ставове Милорада Додика и људи у РС који су сити доласка људи са стране да управљају земљом БИХ“, објаснио је Вучић.
Вучић је, у вези са захтевом Додика да се укине функција високог представника, казао да би за сваку суверену земљу то било логично.
„Да ће бити много теже за РС нема сумње. Немци ће дати све од себе да направе функционалну државу БиХ, преко узимања компетенција власти РС. Неће бити лако ни за Србију, јер Србија мора да разговара са представницима Немачке, али мора да буде увек уз РС“, нагласио је он.
Вучић је додао да „Србија мора да чува леђа, наравно и БиХ, али и РС унутар БиХ. Ако то Србија не буде чинила неће нико“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала