Експеримент о којем ће тек да се прича: Добијате 1.200 евра и не радите ништа

© Depositphotos.com / GregoryleeНовчанице у еврима
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
Група одабраних Немаца ће примати безусловни основни доходак у висини од 1.200 евра месечно, у склопу есперимента који ће почети данас и трајати наредне три године.
У оквиру истраживања, које је део пилот-пројекта чији је циљ да се истраже ефекти безусловног основног дохотка, учествоваће 122 учесника, који су изабрани међу чак два милиона пријављених, преноси Танјуг писање немачких медија.
Учесници нису морали да доказују да имају било какву потребу за новцем, током пројекта ће моћи да раде шта и колико желе и немају никакве обавезе према финансијерима пројекта, изузев што "морају да попуне седам онлајн-упитника у року од три године колико траје студија", наводи се на веб-страници пројекта.
Додатних 1.380 људи који су изабрани насумично такође ће испуњавати упитнике на сваких шест месеци, али они неће примати основни приход, већ само накнаду за време утрошено на попуњавање тих образаца.
Новац за пројекат обезбедило је око 150.000 приватних донатора, а они који га у наредне три године добијају биће ослобођени пореза.
То значи да ће сваки учесник на крају добити новац у висини од 43.200 евра, док је укупна вредност пројекта, који је покренуло једно непрофитно удружење у Берлину, око 5,2 милиона евра.
Иницијатори "Мог основног дохотка", како се назива то удружење, уверени су да би безусловна исплата новца свим грађанима решила многе проблеме данашњег друштва.
Они сматрају да људи постају слободнији, креативнији и срећнији ако се ослободе притиска да морају да зараде довољно новца за преживљавање.
"Тестираћемо шта људи раде када су материјално обезбеђени три године. Да ли ће да троше тај новац или да стварају финансијске резерве? Да ли ће престати да раде или ће да раде мање? Да ли ће постати социјално ангажованији, да ли ће више да донирају?", каже шеф студије Јирген Шуп са Немачког института за економска истраживања.
Чак се, како каже, и промене нивоа стреса могу испитати помоћу узорака косе испитаника, јер ће они, очекује се, бити под мањим притиском захваљујући поклоњеној плати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала