Јединица о којој се ћути: Американци са Мањаче крећу на Русију и Кину

CC BY 2.0 / Georgia National Guard/flickr / 1-54th SFAB Company LeadershipПрипадници „браон беретки“ (СФАБ)
Припадници „браон беретки“ (СФАБ) - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нова специјализована јединица америчке војске СФАБ, позната као „браон беретке“ није случајно имала премијеру на Мањачи и широм Балкана — на управо одржаној НАТО вежби „Бранилац Европе 21“. Америка не крије да је та формација, о којој се мало говори, у служби потискивања Русије и Кине у регионима важним за САД.
Иако јој је база на америчкој територији, јасно је назначено да нова јединица пре свега има зону одговорности на европском континенту, а премијеру је доживела тестирањем у Босни и Херцеговини, Северној Македонији, али и на Косову и Метохији.

Браон беретке са Мањаче „осматрају“ Русију и Кину

Војни аналитичар Александар Радић за Спутњик објашњава да је реч о такозваним инструкторским тимовима САД за подршку савезницима. Иако, како каже, „браон беретке“ нису биле у правом плану медијског извештавања током вежбе, потпуно је јасна њихова будућа улога у Европи:
„Видели смо их на Мањачи, на Криволаку, у селу Бабај Бокс код Ђаковице, а можемо очекивати да ће те снаге у пуној мери да се користе за подршку њихових савезника који су истурени пре свега према Русији, јер Американци као кључну зону виде коридор око Руске Федерације, од прибалтичких република, преко Украјине, па до кавкаских земаља које са њима имају добре политичке односе“, каже наш саговорник.

Преседан у формацијској пракси америчке војске

Он додаје да је оваква пракса и раније постојала у америчкој војсци, али да се показало да за саветничке улоге ипак треба наћи официре и подофицире који су искуснији, старији и отреситији. Зато су Американци урадили преседан у својој формацијској пракси, бригаду од 800 људи, иначе имају велике бригаде од више хиљада војника, све су подигли за ранг више, али су и отворено рекли која је права намена ове јединице.
„У саопштењима Пентагона врло прецизно се говори о првим ангажовањима саветника на подручју Африке, да је њима задатак сузбијање утицаја Русије и Кине. Тренутно се води надметање ко ће преузети душе и срца афричких режима и зато Американци на подручју Сахела дају новац за набавке наоружања и војне опреме. Наравно да ће да пошаљу и саветнике, а са друге стране, Русија се дубоко етаблирала у Централноафричкој Републици, тамо је осим руских организација упућена и помоћ у војној техници, оклопно-извиђачка возила БРДМ 2. Такође, и Кина се веома труди да уђе у Африку, успоставили су своју прекоморску базу у Џибутију…“

Шта конкретно раде браон беретке?

Наш саговорник каже да је одговор на ово питање у самом имену формације. То је мобилни саветнички тим који делује флексибилно, према тренутним, једнократним потребама, реч је о систему који Американци називају скројени приступ.
CC BY 2.0 / Georgia National Guard/flickr / 1-54th SFAB Company LeadershipПрипадници „браон беретки“ (СФАБ)
Припадници „браон беретки“ (СФАБ) - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Припадници „браон беретки“ (СФАБ)
„У оквиру бригаде су људи који могу да саветују пешадију, тенкисте, артиљерце, али и обавештајце, везисте, санитетску службу. Када се одради конкретан задатак у некој земљи, онда упуте наменски оптимално организован тим, зато су ти тимови тако и направљени да су основни усредсређени на обуку копнене војске, али у сваком тиму имају и и обавештајца који је ту да помогне у савладавању задатака који се односе на извиђање, јер реч је о тактичким јединицама, а не о класичном обавештајном раду“, објашњава овај војни аналитичар.
Радић додаје да Американци не крију да је њихов задатак да сада, користећи саветнике, односно „браон беретке“ као део механизма свог присуства, покушају да преузму контролу на терену и консолидују утицај на територијама где су већ присутни.

Улога „беретки“ у Европи

У земљама у којима се нађу саветоваће војску, али и полицију, разне друге организације које раде за потребе државе, службе безбедности, јединице које обезбеђују границу. Нашег саговорника смо питали и каква би улога браон беретки могла да буде у Европи.
„Ако правимо аналогију са првим искуствима из Африке, можемо да закључимо где ће саветници радити у Европи, јер Четврта бригада која је намењена за дејство на европском бојишту, тек сад је ступила на сцену, то је млада јединица која стиче прва искуства. После вежбе "Тренутни одговор 21" на западном Балкану јасно је где ће радити - дуж простора додира са руским и белоруским утицајем. Очекивано је да ћемо врло скоро видети репортаже и америчка званична саопштења о присуству саветничких тимова рецимо у Украјини или на вежбама на Балтику, Кавказу или Грузији“, сигуран је Радић.
Прва од шест нових јединица америчке војске под називом Бригада за подршку безбедносним снагама формирана је пре три године. Раније су САД за обуку и саветовање савезника ангажовале припаднике регуларних јединица, али искуства из Ирака и Авганистана су показала да су то уско наменски задаци које је потребно поверити наменски организованим и обученим јединицама.
Бригада 4. СФАБ задужена за подршку у зони одговорности Европске команде Америчке војске смештена је у бази Форт Карсон у Колораду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала