Одисеја Леа Мартина: Било је и трња и орхидеја - после 50 година мислим да је доста

© Sputnik / Лола ЂорђевићДодела награде "Златни беочуг за 2020. годину
Додела награде Златни беочуг за 2020. годину - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
„Реци ми шта је љубав, чуј моје срце, истину ћеш знати… То ми је најдража моја песма, права љубавна. Ја сам углавном и певао љубавне песме, али је ипак најпопуларнија била и остала „Одисеја“, песма која нема везе са љубављу, каже прослављени шансоњер Лео Мартин.
Овај певач забавне музике који је највећу популарност стекао 70-их и 80-их година један је од добитника награде „Изванредни Златни беочуг за животно дело“, која му је уручена на свечаности у Народном позоришту. Ово признање за укупни допринос култури, поред Мартина,  припало је и редитељу Предрагу Гаги Антонијевићу и академику Слободану Грубачићу.
Милош Јовић, како је право име Леа Мартина, у кратком разговору за Спутњик открива да призање доживљава као потврду вишедеценијског рада.
„Прошло је 50 година. Захвалан сам што сам добио ову награду јер је она за мене потврда да је вредело нешто радити и оставити иза себе. Наравно да је у тих пет деценија могло и више да се уради, јер увек може више, али сам, кад се осврнем, ипак задовољан“, каже Лео Мартин.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЛео Мартин - добитник награде "Златни беочуг" за животно дело
Лео Мартин - добитник награде Златни беочуг за животно дело - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Лео Мартин - добитник награде "Златни беочуг" за животно дело
Из јавности се, каже, повукао пре три године по сопственом избору. „Нема ме на сцени, не наступам. Мислим да је било доста.“
Ипак, иако га нема на сцени, његове песме попут „Волим те душо моја“, „Свет без тебе“, „Добро вече мој животе“, „Збогом, Кристина“… не престају да се певају и „врте“ на радио станицама. Каже да му посебно прија кад на телевизији види да на неком фестивалу млади певају његове песме. 
© Sputnik / Лола Ђорђевић"Златни беочуг" за животно дело добио је редитељ Предраг Гага Антонијевић
Златни беочуг за животно дело добио је редитељ Предраг Гага Антонијевић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
"Златни беочуг" за животно дело добио је редитељ Предраг Гага Антонијевић
„Обрадујем се кад чујем да певају моје песме. Ако ништа друго, бар имају укуса“, каже Лео Мартин и уз осмех решава једну вишедецијску дилему: да ли је његов живот био стаза трња или стаза орхидеја:
„Мој живот је био и једно и друго и треће.  А треће је то што је било доста и среће. Ја сам данас задовољан човек, здрав сам,  имам  срећну породицу, а и оставио сам нешто иза себе. Моја супруга је Бугарка тако да живимо и у Србији и у Бугарској, путујемо стално. Мислим да нас то подмлађује.“
Некадашњи учесник и победник еминентних фестивала забавне музике – Београдско пролеће, Ваш шлагер сезоне, Опатија, Песма лета… Лео Мартин је као уметник препознатљивог снажног и изражајног гласа наступао и са светским звездама као што су Том Џонс или Миреј Матје.
И даље с уверењем да је ипак најлепше певати о љубави и да је највише срца дао певајући такве песме, свестан је да је једна песма  трајно обележила његов пут. На питање шта мисли хоће ли је певати и нове генерације, кратко одговара:
„Верујем да хоће јер пред њима је живот - одисеја.“
© Sputnik / Лола ЂорђевићДобитници признања Златни беочуг за 2020. годину
Добитници признања Златни беочуг за 2020. годину - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Добитници признања Златни беочуг за 2020. годину
На свечаности у Народном позоришту додељене су и награде „Изванредни златни беочуг“ Београдским музичким свечаностима и Удружењу филмских радника Србије, као и награде „Златни беочуг“ Далији Иманић Савић, балетској уметници, пијанисткињи Јасмини Јанковић, уметнику фотографије Рајку Р. Каришићу, Ивану Карлу, филмском критичару оперској уметници Сањи Керкез, драмској списатељици Милени Марковић, књижевницима Игору Маројевићу и Видаку Масловарићу, културном посленику Дејану Масликовићу, редитељу Југу Радивојевићу и историчару Александру Растовићу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала