Порука из Словеније: Ако се ЕУ не буде ширила, то ће урадити неко други

© AP Photo / Darko BandicБивши словеначки премијер Јанез Јанша
Бивши словеначки премијер Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
Словеначки премијер Јанез Јанша сматра опоравак након пандемије вируса корона и ширење на Западни Балкан кључним изазовима за ЕУ у наредном периоду.
"Ако се ЕУ не буде ширила, то ће урадити неко други“, изјавио је Јанша пред словеначким дипломатима уочи шестомесечног председавања Унијом које за његову земљу почиње 1. јула
Словенији, која ће почетком октобра организовати неформални самит ЕУ-Западни Балкан, та је тема посебно важна због близине региона, а ширење ЕУ треба да буде одговор на изазове трећих актера, међу којима је и Турска, која по мишљењу Јанше својом политиком на Балкану настоји да успори ширење Уније, преноси Хина.
Словеначки премијер је рекао да ковид 19 ниједна држава није дочекала спремно, што се показало у недостатку заштитне и медицинске опреме, а да су се чланице ЕУ релативно успешно усугласиле о опсежном привредно-финансијском пакету, али да ће бити значајно теже постићи договор о зеленој транзицији у економији.
ЕУ има 27 чланица с различитом привредном структуром и пуно ће зависити од тога како ће Европска комисија успети да адресира специфичне проблеме појединих држава, поручио је Јанша, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала