Бајден: Руске власти нису умешане у хакерски напад на највећу компанију за прераду меса

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден одбацио је претпоставку да би иза хакерског напада на највећу компанију за прераду меса „Џи-Би-Ес“ могле да стоје руске власти.
На новинарско питање да ли би иза тог хакерског напада могле да стоје власти Русије, Бајден је одговорио одрично.
Подсетимо, у уторак је саопштено да је на највећу светску компанију за прераду меса изведен сајбер-напад који је пореметио производњу меса у САД, Канади и Аустралији и приморао многе раднике да остану код куће. Према саопштењу прес-службе Беле куће, „Џи-Би-Ес“ је изнео тврдњу да штетни софтвер потиче од криминалне организације, која се, вероватно, „налази у Русији“.
Упитан да појасни да ли америчка влада намерава да предузме мере против Русије у вези са тим нападом, председник Бајден је рекао: „Пажљиво разматрамо то питање“.
Истовремено, портпаролка Беле куће Џен Псаки изјавила је да Бајден намерава да разговара са руским колегом Владимиром Путином на предстојећем самиту у Женеви о сајбер-безбедности у светлу повећања сајбер-напада приписаних Русији, укључујући и хакерски напад на компанију за прераду меса.
„Очекујемо да ће то бити једно од питања које ће председник Бајден размотрити са председником Путином на самиту за две недеље“, истакла је она на брифингу за новинаре.
„Што се тиче разматрања мера, не искључујемо ниједну опцију у контексту тога како можемо да одговоримо“, одговорила је она на питање о могућим мерама против Русије.
Америчка администрација позива Москву да усвоји мере у циљу спречавања напада хакера који се налазе у Русији, на компаније у САД, нагласила је портпаролка Беле куће.
„Рекла бих да, према мишљењу америчког лидера, председник Путин и руска влада имају улогу у заустављању и спречавању тих напада. Стога ће то бити тема за дискусију када се Путин и Бајден састанку у Женеви“, додала је.
Истовремено, новинари су замолили Псаки да прецизира да ли америчке власти сматрају да руска влада тестира Бајдена.
„Нећу износити никакву анализу на ту тему. Рећи ћу само да, када се криминалне организације налазе унутар неке земље, на њој несумњиво лежи одговорност, постоји улога коју влада може да има. И о томе ће се свакако разговарати на самиту“, објаснила је.
Портпаролка је на брифингу замољена и да прокоментарише изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова о томе да ће руска страна бити спремна да разговара о свим темама на самиту, укључујући и о питањима људских права. Министар је, подсетимо, тада рекао и да Москва прати судбину америчких грађана оптужених за нереде 6. јануара у Вашингтону.
Не користимо руску владу као оријентир за моделе заштите људских права у свету. Али рећи ћу да председник Бајден не одустаје од мишљења да су напади изведени 6. јануара оставили траг на нашу демократију и били трагичан дан за њу. Уверена сам, наравно, да ће он то поновити“, рекла је Псаки.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков потврдио је да су Москва и Вашингтон у контакту по том питању. С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је Москва не располаже подацима о томе ко је организовао тај напад.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала