Црна Гора дефинитивно ушла у парламентарну кризу — где је излаз

© AP Photo / Risto BozovicКонститутивна седница Скупштине Црне Горе
Конститутивна седница Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Сасвим је јасно да Црна Гора дефинитивно улази у парламентарну кризу, односно кризу скупштинске већине. Извесно је да она не може дуго да траје, али ни политички актери ни аналитичари још не виде како ће се развезати овај политички чвор.
Кривокапићева експертска влада за шест месеци није положила испит, сматрају саговорници Спутњика — политиколог из Црне Горе Владимир Павићевић и политички консултант из Београда Владимир Добросављевић.
Нити је донет буџет, нити су припремљени системски закони, нити је кренула демонтажа система наслеђеног из времена ДПС-а ни у безбедносном, ни у финансијском сектору, ни у државној управи. Није се кренуло са променом изборних закона, нити са чишћењем бирачких спискова, иако је након парламентарних избора ОЕБС изашао са ставом да је између 35 и 40 хиљада непостојећих бирача на списковима, набраја Добросављевић.

Како из парламентарне кризе у коју улази Црна Гора

„Читав низ ствари постоји због којих досадашња активност владе Кривокапића не може да буде оцењена позитивно и у свакој нормалној земљи она би у овом тренутку била подложна реконструкцији“, истиче он.
Управо реконструкцију владе тражила је најјача снага у владајућој коалицији — Демократски фронт. Та влада, по њиховој оцени, не само да није одразила изборну вољу грађана, него током претходних месеци није показала никакве резултате. Чашу је, сматрају у ДФ, прелио недавни одлазак Кривокапића у Београд када у Патријаршији није потписао Темељни уговор са Српском православном црквом. Демократски фронт је изашао са саопштењем да премијер више нема њихово поверење.
© AP Photo / Risto BozovicПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић и министри
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и министри - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и министри
Кривокапићева експертска влада, по оцени аналитичара, није положила испит.

Или нова влада, или нови избори

Нису дуго чекали на одговор коалиционих партнера. Демократска Црна Гора Алексе Бечића је данас саопштила да подржава Кривокапића и његову експертску владу, а лидер УРА Дритан Абазовић је тражио да се прво усвоји буџет, па онда расправља о евентуалној реконструкцији.
Дакле, промена у влади неће бити. Она ће или опстати или — пасти.
„Не видим да је ово дуго одрживо стање, јер који ће законски предлог проћи ако посланици најјаче парламентарне групације у власти владу више не подржавају. Не видим начин да се у постојећим околностима ово дуготрајно одржи. Пре или касније ће морати да дође било до реконструкције владе, било до избора нове владе, или у крајњем случају, ако актери остану тврдоглави, могући су нови избори“, оцена је Добросављевића.
Сличног је мишљења и Павићевић. Он за Спутњик каже да би се реконструкцијом владе елиминисале конструкционе грешке које постоје од момента њеног формирања, када су из ње елиминисани политички ауторитети попут представника Демократског фронта, представника странака националних заједница, што је ту владу на самом старту учинило мањинском.
© Фото : Демократски фронт Лидери Демократског фронта
Лидери Демократског фронта  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Лидери Демократског фронта
Демократски фронт тражи реконструкцију експертске владе чији је председник Кривокапић изгубио њихово поверење.
После шест месеци евидентно је, сматра он, да премијер Кривокапић више нема легитимитет да настави да обавља тај посао и да са тим треба да се суочи и провери да ли има поверење у Скупштини Црне Горе.

Кривокапић да провери има ли подршку

„Најпримереније би у овој ситуацији било и то чиста политичка логика налаже, да сам Здравко Кривокапић упути један допис Скупштини Црне Горе и да затражи преиспитивање поверења њему и његовој влади. То би био потез на који наводи и рационалност у политичком деловању“, оцена је Павићевића.
Он нема дилему о томе какав је след догађаја и шта чека Црну Гору.
„Ако нема реконструкције, онда ја мислим, мора да се разреши Здравко Кривокапић са места председника владе, да постојећа скупштинска већина изабере новог председника владе и нову владу у целости. А ако се ни то не деси, онда нам следе превремени парламентарни избори“, јасан је наш саговорник.
На питање може ли се очекивати од Кривокапића да сâм жртвује своју функцију и поднесе оставку како би, у ситуацији када систем ДПС-а још није демонтиран, спречио да дође до ванредних парламентарних избора, на којима би исход по садашњу власт био крајње неизвестан, Добросављевић, као и Павићевић, немају одговор, али сматрају да је то најлогичније решење.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала