Европска унија издваја 14 милијарди евра за Западни Балкан и Турску

© Flickr / Ed EverettЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европски парламент и Савет ЕУ постигли су политички договор о новом Инструменту за претприступну помоћ (ИПА 3), са укупним буџетом од 14,162 милијарде евра за Западни Балкан и Турску, за период 2021-2027. година.
У питању је инструмент који подржава земље кандидате и потенцијалне кандидате на њиховом путу реформи и испуњавању критеријума за приступање Унији.
"Овај дуго очекивани споразум о нашој амбициозној финансијској помоћи представља позитиван, добродошао и снажан сигнал за Западни Балкан и Турску. Договорени пакет представља солидну инвестицију у будућност региона, а подржава спровођење кључних политичких, институционалних, социјалних и економских реформи у складу са стандардима ЕУ и постепено усклађивање са њеним правилима и политикама", рекао је данас комесар за проширење Оливер Вархељи.
У Бриселу наводе да ће се ИПА 3 у наредном седмогодишњем периоду пружати подршку Албанији, Босни и Херцеговини, тзв. Косову, Црној Гори, Северној Македонији, Србији и Турској и то ретроактивно од 1. јануара 2021.
Истиче се да ће се његово програмирање заснива на "тематским приоритетима", а не, као до сада, на националним оквирима земаља које су у питању.
"То ће омогућити награђивање учинка и напретка ка кључним приоритетима и повећану флексибилност у одговору на нове потребе партнера на њиховом путу ка приступању”, наводи се у саопштењу Европске комисије.
У Комисији кажу да ће ИПА 3 бити фокусирана на ”стратешко и динамично” распоређивањем помоћи, стављајући међу приоритете владавину права и поштовање основних вредности, јачање демократских институција и реформе јавне управе, промовисање економског управљања и реформе ка конкурентности.
Из оквира ИПА 3 финансираће се и европски Економско-инвестициони пакет за опоравак Западног Балкана, а биће осигурана и кохерентност и комплементарност између ИПА 3 и новог, скоро 80 милијарди евра вредног Инструмента за суседство, развој и међународну сарадњу.
Данас постигнути политички споразум Европског парламента и Савета ЕУ, који се заснива на предлогу Европске комисије, сада ће бити преведен у законски текст, пре него што ЕУ покрену поступак формално усвајање ИПА 3.
Усвајање инструмента очекује се на јесен, наводе у Бриселу, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала