„Хрватској преостаје само слепа вера“

© REUTERS / Darren Staples LivepicНавијачи Хрватске уочи меча против Турске на ЕВРО 2016.
Навијачи Хрватске уочи меча против Турске на ЕВРО 2016. - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
У уторак увече одигране су пријатељске утакмице као увод у предстојеће Европско првенство у фудбалу. Забрињавајућу партију пружила је селекција Хрватске која је ремизирала са ривалом из Јерменије, те хрватски медији пишу да је „ватренима“ остала само слепа вера уочи континенталног такмичења.
Све четири утакмице које су игране у циљу провере пред ЕУРО завршене су истим резултатом – 1:1. Тако је Русија ремизирала са Пољском, Словачка са Бугарском и Северна Македонија са селекцијом Словеније.
Златко Далић - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Хрвати мењају план – ЕУРО проводе у домовини
Ипак, највећу горчину су у Великој Горици оставили фудбалери Хрватске, актуелни вицешампиони света, који су одиграли нерешено против репрезентације Јерменије.
Очито је да екипа Златка Далића у лошој форми улази у последње припреме пред континентално такмичење, а на потенцијални крах сугерише хрватски портал „Индекс“ који наводи да је Хрватска у нокдауну.
Са тактичког аспекта утакмица није била посебно занимљива, креће у анализу хрватски портал. Њена сврха била је победа како би Хрватска добила позитиван импулс пред турнир и подигла лошу атмосферу око репрезентације. Због тога је Златко Далић одабрао оваквог супарника.
Чак ни против Јерменије Хрватска није успела да добије тај импулс. И то је забрињавајуће.
Хрвати наводе податак да су „ватрени“ од освајања сребрне медаље у Русији 2018. године одиграли 28 утакмица, на којима су забележили 12 победа, шест ремија и десет пораза. У том периоду постигли су 47 голова, уз 43 примљена, а поред пораза од светских велесила попут Шпаније и Енглеске, Јерменија се придружила друштву Мађарске, Азербејџана, Туниса, Велса  и Словеније као селекцијама које Хрватска није савладала од Русије до данас.
Индекс пише да је светски вицешампион након овог успеха био у стању летагргије, опијен великим успехом на Мундијалу, да би се три године касније нашао пред дебаклом уколико га неко или нешто не пробуди пре него што буде прекасно.
„У Ровињу имамо јако добар терен и то је најважније. Учинићемо све да имамо мир, а дај Боже да буде еуфорија и да сви дођу у Ровињ. По том сам питању упозорио играче да морају да преузму одговорност, да смо ту због утакмица, а не због еуфорије и фотографирања. Међутим, понављам, надам се да ће бити еуфорија и да ћемо бити мета“, рекао је селектор „ватрених“ поводом одлуке Хрватског фудбалског савеза да ће се репрезентација током Еура налазити у Ровињу уместо у Шкотској.
Између редова се може закључити да је Далић овом изјавом указао да је његовим изабраницима потребно нешто што ће их вратити на прави пут. У том смислу, пише „Индекс“, идеја да за првог противника одабере Јерменију, сасвим је била логична.
„Важан нам је резултат, он је тај који носи атмосферу, амбијент и доноси потребно самопоуздање. Зато ћемо играти пуном снагом, али распоредити минуте и испробати два система игре. Јерменија је противник по мери, у последње смо време играли с најјачим противницима, а она је ипак класа испод“, рекао је Далић пре сусрета.
Ипак, његова идеја није успела.
Јермени су „паркирали аутобус“, Хрвати створили и промашили четири или пет стопостотних шанси, те су пропустили још једну прилику да се „подигну“ уочи Еура.
„Можда нас Ватрени још једном изненаде и буду најбољи када буде најпотребније и најважније. Из ове перспективе не постоји никакав индикатор да ћемо у идућих 40 дана поновно гледати велику Хрватску. Ни по чему не можемо закључити хоћемо ли гледати екипу која је разбила Аргентину или ону која је изгубила од Туниса. Десетак дана пре Еура Хрватској је остала само вера, она слепа и навијачка. Некад је она довољна, али је питање имају ли је и они унутар репрезентације“, закључио је „Индекс“.
Шпанци бесни на легенду: „Забио је нож у леђа!“
Где је нестало македонско сунце?
Раскол у ФСС не дотиче Пиксија: Није било преврата, функционишемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала