Нови трик Приштине како би се избегла главна обавеза коју су прихватили

Пратите нас
Идеја Аљбина Куртија да је немогуће формирати Заједницу српских општина јер у тзв. држави Косово не може да постоји моноетничка заједница је глупост, јер је ЗСО пројектована да могу да јој се прикључе и друге мањинске заједнице, то јест, општине. На крају ће ЗСО морати да буде формирана јер је то главна обавеза коју је Приштина прихватила.
Овако политички аналитичар Демо Бериша коментарише Куртијеве поруке које је изнео после разговора са Метјуом Палмером, специјалним изаслаником Америке за Балкан и Мирославом Лајчаком, представником ЕУ.
Курти је практично изнео изговоре због којих не спроводи ЗСО у дело. Наш саговорник подсећа и да је ЗСО предвиђена и Ахтисаријевим планом, Бриселским споразумом и Уставом Косова.

Приштина би да избегне главну обавезу — формирање ЗСО

„Курти заборавља чињеницу да је ЗСО потписана у Бриселу, да ју је косовска скупштина као међународни уговор прихватила. И тек када је прихваћена као таква, са извршном влашћу, онда су ЗСО дали на разматрање Уставном суду Косова. Тај суд није одбацио ЗСО, већ је навео 24 тачке које треба да се ускладе са Уставом. То подразумева да су покушали да укину извршну функцију ЗСО“, подсећа Бериша.
Он истиче да ће и поред свега ЗСО сигурно бити тема на састанку који предстоји између Београда и Приштине.
„Предлози за Заједницу који су стигли са новим ’нон –пејперима‘ представљају компилацију свих досадашњих предлога о ЗСО. Дакле, власт би на северу контролисали представници тзв. владе Косова, Србије и ЕУ. То доста подсећа на Брчко дистрикт, али мислим да Српска листа и Београд са тим неће бити задовољни јер узимају у обзир само четири општине на северу. Заборавља се преосталих шест српских општина у унутрашњости Косова и 40 објеката СПЦ.“

Шта каже такозвани устав Косова

Курти очигледно нема притисак ни од Америке ни од ЕУ, јер на његову изјаву нису реаговали, већ га „мазе“ да би ушао у преговоре, а Београд ће, с друге стране, да притискају. Дакле, додаје наш саговорник, имамо ситуацију статус кво (status quo), а ево и зашто:
„Крајњи циљ Косова је међусобно признање, што од Србије неће добити. А сам Курти ће се ’играти‘ докле буде могао да избегне финални споразум, из простог разлога јер мора прихватити чињеницу да на Косову живе Срби. Међутим, Косово је мултиетничка средина и има у Уставу уграђен Ахтисаријев план у Члану 136, у коме се каже да уколико нешто није предвиђено Уставом Косова, примењује се предлог Ахтисаријевог плана. А он у себи има план формирања ЗСО.“
Саговорник Спутњика закључује да ће Курти, шта год да говори, морати на крају да прихвати ЗСО и то вероватно са извршним овлашћењима јер је члан Устава 136 децидан, а Устав не може да се мења без сагласности српске заједнице. 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала