У току састанак државног врха Србије и Републике Српске

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак врха Србије и Републике Српске
Састанак врха Србије и Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
У Београду је у току састанак председника Србије Александра Вучића са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској чија је тема било спорно именовање новог високог представника у Босни и Херцеговини.
Састанак се одржава у згради Председништва Србије на Андрићевом вијенцу, а делегацију Републике Српске предводе српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Жељка Цвијановић, те председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.
Састанак је сазван на иницијативу председнице Републике Српске Жељке Цвијановић.
Вучић је поводом именовања њемачког дипломате Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ констатовао да ће долазак новог високог представника у БиХ бити много тежи за Републику Српску, јер ће Немци настојати да направе нову комплетну организацију, али је нагласио да Србија увек мора бити уз Републику Српску.
Савет за спровођење мира недавно је за новог високог представника у БиХ именовао њемачког дипломату Кристијана Шмита, након оставке Валентина Инцка који је на тој функцији био 12 година.
Ово именовање је од највиших званичника Српске названо је блефом међународне заједнице у БиХ, а оцењено је и као нелегалан чин јер није изведен по Анексу 10 Дејтонског споразума.
Русија је једина гласала против овог избора.
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала