Украјина запретила Белорусији санкцијама уколико успостави летове са Кримом

© AFP 2023 / Vasily MaximovЗастава Украјине у Кијеву
Застава Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Заменица шефа украјинске дипломатије Емине Џапарова изјавила је да ће званични Кијев увести санкције Белорусији уколико њене авио-компаније успоставе летове са Кримом.
„Чули смо изјаву председника Белорусије Александра Лукашенка. Реаговаћемо истог часа на било какве покушаје легитимизације окупације Крима од стране Русије. Ако се барем један белоруски авион нађе на територији окупираног Крима, санкције ће бити неизбежне“, рекла је.
Претходно је Лукашенко изјавио да је Минск почео преговоре са Москвом како би се успоставили летови између Минска и Крима.
Подсетимо, Украјина је 26. маја обуставила летове за Белорусију након ситуације са принудним слетањем авиона компаније „Рајанер“.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам.
Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала