Велика акција: Ухапшено осморо запослених у средњим школама

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаХапшење
Хапшење - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и Министарством просвете идентификовали су и расветлили малверзације у области средњошколског образовања и том приликом ухапсили 34 особе од којих је осам задржано до 48 часова.
Због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшени су: З. Ј. (1963), одговорно лице Средње школе „Доситеј“ и Средње техничке школе у Београду, О. З. (1972) одговорно лице средње школе „Доситеј“, Ј. Б. (1986) и Ј.М. (1983) запослене у Средњој школи „Доситеј“, као и Д. Ж. (1985) бивше одговорно лице Средње техничке школе, М. Ц. (1981), одговорно лице Средње техничке школе, као и запослене у тој школи Б. Ј. (1979) и Д. Л. (1979).
Такође, због сумње да су учинили кривично дело злоупотреба службеног положаја у помагању ухапшени су посредници Н. С. (1974), М. М. (1965), Љ. И. (1960), као и 23 кандидата ученика који се сумњиче да су давали новац за добијање диплома.
З. Ј. се сумњичи да је за унапред договорену новчану надокнаду омогућавао ученицима да без похађања наставе и присуства на испитима стекну дипломе о стеченом средњем образовању, преквалификацији или доквалификацији на смеровима који се налазе у оквиру средњих школа у којима је он одговорно лице.
Како се сумња, О. З., Ј. Б., Ј. М., Д. Ж., М. Ц., Б. Ј. и Д. Л. су, како се сумња, по налогу и инструкцијама З. Ј., антидатирали документацију о упису ученика, као и записнике о полагању испита тако да се стекне привид да су ученици полагали испите пре више година и како би документација била у складу са законском дужином трајања школовања.
Постоје основи сумње да су на овај начин стечене дипломе коришћене приликом запослења и остваривање радно-правних привилегија у земљи и иностранству.
Осумњичени Н. С., М. М. и Љ. И. се терете да су проналазили кандидате-ученике и наплаћивали договорене услуге, а затим, како се сумња, новац предавали З. Ј.
Осумњиченима З. Ј., О. З, Д. Ж., М. Ц., Н. С., М. М. и Љ. И. одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док ће остали осумњичени, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала