Додељени „Црни“ и „Зелени лист“: Kо је највише загађивао, а ко штитио животну средину у 2020. години

© Sputnik / Стефан ЂурићДодела „Црног“ и „Зеленог листа“ у Сремским Карловцима
Додела „Црног“ и „Зеленог листа“ у Сремским Карловцима - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Црни“ и „Зелени лист“, признања за организације и појединце који су највише загађивали животну средину, односно највише бринули о њој током протекле године, додељена су данас у Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Kарловцима.
Признање „Зелени лист“ за активности у области очувања животне средине добили су: Удружења „Стоп кафилерији“, „Еко - панчевачки рит“ и „Екомар“, група грађана „Еко стража“, Подрињски антикорупцијски тим, иницијатива „Право на воду“, портал „Балкан грин енерџи њуз“, емисија „Марка жвака“, Драгана Арсић, Рамо Тахировић и Небојша Бата Јоксић. Специјално признање добили су амбасада Kраљевине Шведске и Миодраг Обрадовић.
С друге стране, добитници „Црног листа“, признања за највеће загађиваче животне средине, ове године су: Скупштина општине Пријепоље, због несанитарних дивљих депонија које загађују животну средину, компанија „Зиђин копер Србија“ у Бору, због недовољног улагања у смањење загађења животне средине у Бору, и Републичка ветеринарска инспекција, због нерешавања проблема дивљих депонија животињског отпада.
© Sputnik / Стефан Ђурић„Зелени лист“ добило је 13 организација, институција и појединаца
„Зелени лист“ добило је 13 организација, институција и појединаца - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
„Зелени лист“ добило је 13 организација, институција и појединаца

Додељени „Зелени“ и „Црни лист“

„Зелени“ и „Црни лист“ додељују се у оквиру акције „Тражимо загађивача године и заштитнике године“, коју су пре више од 30 година  покренули еколошки магазин „Чекајући ветар“ Радио Београда 2 и Друштво за чистоћу ваздуха Србије. Већ 12 година организује се у сарадњи са Покретом горана Војводине. Циљ акције је унапређење заштите и очувања животне средине.
„Kада је у питању ‘Црни лист’, није идеја да се само упире прстом у некога, него да тај неко дође на доделу, прими то признање, схвати где греши и то промени, па и да буде кандидат за ‘Зелени лист’“, каже уредница еколошког магазина „Чекајући ветар“ Александра Вукићевић за „Спутњик“.
© Sputnik / Стефан ЂурићДодела „Црног“ и „Зеленог листа“ у Сремским Карловцима
Додела „Црног“ и „Зеленог листа“ у Сремским Карловцима  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Додела „Црног“ и „Зеленог листа“ у Сремским Карловцима
Дешавало се да један кандидат више година заредом добије „Црни лист“ у намери да увиди своје грешке и исправи их. Међутим, то се ретко дешавало, као и то да добитници „Црног листа“ дођу на доделу признања, иако су сваке године били позвани.
„Једини ко је показао неку вољу био је Kлинички центар у Нишу, који је имао котларницу која је загађивала околину. Њима је требало доста година, јер то изискује новац, али човек је дошао, примио признање и рекао да знају да загађују и да желе да то промене. Својевремено су дошли и из ‘Петрохемије’ из Панчева, да приме ‘Црни лист’“, подсећа Александра Вукићевић.

Расте свест о заштити животне средине

Kако Александра Вукићевић предочава, свест о очувању животне средине последњих година је порасла, посебно код грађана, који све чешће за ту сврху оснивају еколошка удружења.
„Многи су склони да кажу како се ништа није променило, како је све страшно, грозно, црно, али није. Има све више људи који размишљају на потпуно другачији начин. Има наде. Kомпаније, поготово стране, у опису свог посла имају обавезу друштвене одговорности и тог ‘зеленог’ момента у свом пословању, али то је више маркетинг. Не знам колико је стварно ‘зелено’”, истиче Александра Вукићевић.
Жири Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине изразио је посебну захвалност амбасади Велике Британије и компанији „Сбербанк Србија“ за еколошке пројекте које су спровели у протеклом периоду. Жири је похвалио и Сашу Бјелића из Прибоја, оснивача „Фејсбук“ странице „ВоЛим не дам Лим“.
У акцији су и ове године  као предлагачи, учествовали појединци, организације и институције из целе Србије. У акцији је, својим предлозима, учествовао и новинарски жири, састављен од новинара еколошких рубрика штампаних, електронских и интернет медија из целе Србије, међу којима се нашао и „Спутњик“.
Додели признања присуствовали су и Шеф мисије Савета Европе у Србији Тобиас Флесенкемпер и шеф развојне сарадње у Амбасади Шведске у Србији Ола Андерсон.
© Sputnik / Стефан ЂурићШеф мисије Савета Европе у Србији Тобиас Флесенкемпер додељује „Зелени лист“ Миодрагу Обрадовићу
Шеф мисије Савета Европе у Србији Тобиас Флесенкемпер додељује „Зелени лист“ Миодрагу Обрадовићу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Шеф мисије Савета Европе у Србији Тобиас Флесенкемпер додељује „Зелени лист“ Миодрагу Обрадовићу
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала