Додик: Ново усложњавање односа у БиХ због именовања новог високог представника

© Sputnik / Лола Ђорђевић Милорад Додик
 Милорад  Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је дошло до новог усложњавања односа у БиХ, због покушаја именовања новог високог представника без поштовања предвиђене процедуре.
Додик је на конференцији за новинаре рекао да је јучерашња посета званичника Републике Српске и лидера странака власти и опозиције са руководством Србије била да их упознају са свим што је у вези избора новог високог представника.
Србија је, казао је, потписница Дејтонског споразума и има право да активно буде укључена и да тражи информације о раду високог представника, као и да делује по том питању.
Потписивање Дејтонског споразума - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Србија први пут активира право које јој је дато по Дејтону
Додик је поновио да се на један, како је рекао, сумњив начин покушава дати легитимитет новом високом представнику, али је истакао да је за то неопходно обезбедити одлуку Савета безбедности УН.
Приметивши да неки политичари Бошњаци већ честитају долазак новог високог представника, Додик каже да "они очекују да ће он доћи у БиХ и радити оно што они желе".
За тзв. бонска овлашћења је рекао да су прошлост и да се то неће десити.
Одлазећи високи представник Валентин Инцко је јуче изјавио да је свом наследнику Кристијану Шмиту поручио да обавезно у БиХ понесе "бонска овлашћења".
Тзв. бонска овлашћења дају право да високи представник може да предлаже кључне законе око којих не може да се постигне сагласност, али и да разрешава и поставља највише државне званичнике, пренео је Танјуг.
Нови високи представник у БиХ би на тој позицији требало да замени Инцка 1. августа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала