Американци се питају: Шта да Новак Ђоковић има статуу у Мелбурну?

© Фото : Скриншот/Фејсбук/РафаНадалРафаел Надал испред своје статуе на Ролан Гаросу
Рафаел Надал испред своје статуе на Ролан Гаросу - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Рафаел Надал, шпански тенисер, добио је статуу на Ролан Гаросу уочи почетка главног жреба Грен слема у Паризу, а амерички портал „ЛВОС“ се пита шта би било када би Новак Ђоковић добио своју скулптуру на Аустралијан опену.
Нема сумње да је Рафаел Надал највећи играч на шљаци свих времена. Ту чињеницу додатно истиче његових сулудих 13 трофеја на Ролан Гаросу.
Стога су челници Француске тениске организације одлучили да одају почаст „краљу шљаке“ откривајући три метра високу статуу.
Да ли двадесетоструки Грен слем шампион заслужује статуу на Ролан Гаросу, пита се аутор текста, Џејсон Фернандес?
Одговор са којим се већина људи неће сложити је да, али његови резултати говоре за себе. Запањујућих 100 победа и само два пораза у престоници Француске – нешто је што ниједан тенисер није постигао ни на једном турниру, а камоли на Грен слему.
„Проблем“ настаје када се сагледа чињеница да се статуа налази на Ролан Гаросу док Рафаел Надал не само да је и даље активан играч, већ је и велики фаворит за титулу.
У већини других спортова статуе у знак сећања на легенде најчешће се откривају након њиховог пензионисања, попут оне Мајкла Џордана у Чикагу која је откривена годину дана након што се славни кошаркаш први пут повукао из професионалне кошарке.
Тај чин представља оду свему ономе што је један спортиста учинио током своје каријере на одређеном догађају или/и за свој тим. Али последњи догађај у Паризу десио се пре него што је професионална прича једног спортисте завршена.
Ту долази до појаве оне стране медаље на коју је неколицина људи већ указала – то је једноставно неправедно.
Надал јесте један од најбољих тенисера свих времена, који на турнире доводи велики број навијача и ТВ публике. Али статуа у његову част на Ролан Гаросу показује невероватну пристрасност према Шпанцу.
Иако су већ поједини терени понели имена Роџера Федерера и Рафаела Надала, треба напоменути да су у питању терени турнира АТП серије 500. То је такође неправедно, али сада је у питању један Грен слем, један од четири највећа догађаја на Туру.
Уз то, иако је 34-годишњи тенисер са Мајорке и даље активан и наступаће ове године на Ролан Гаросу, откривање његове статуе представља помало и чин непоштовања према његовим противницима који би требало да мисле да играју против „Бога“ којег статуа мистификује.
Требало би само замислити да Роџер Федерер има статуу на Вимблдону или Новак Ђоковић на Аустралијан опену. Једноставно то не изгледа исправно у времену док су обојица активни играчи.
Фернандес закључује да није против статуе у част „бика са Мајорке“, те да је свакако било логично одати му почаст за све феноменалне резултате на шљаци. Али, овај новинар је против тренутка који су одабрали Французи.
„С обзиром на то да Шпанац има скоро 35 година, јасно је да му није остало још много времена за професионални тенис. Зашто се онда није сачекало још неколико година за статуу, када све буде речено и урађено?“, упитао је Џејсон Фернанес за крај.
Бруталан жреб – у Новаковој половини Федерер и Надал!
Емотивни Новак дао срце публици: Променило ми се расположење када сам то чуо /видео/
Американци би посебан статус за Надала – и да унизе Медведева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала