Омладина Донбаса на мети Америке: Хиљаде долара за „промовисање културе“

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаОмладина у Доњецку
Омладина у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент намерава да покрене програм за активније укључивање младих људи који живе на територији Донбаса која је под контролом Кијева у друштвени живот, преноси телевизија РТ која је имала увид у документ.
Конкретно, дипломцима програма „Инглиш аксес“ (English Access) биће предложено да се придруже иницијативама за учење енглеског језика и „промовисања америчке културе“ међу омладином Доњецке и Луганске области. У те сврхе Стејт департмент намерава да издвоји 100.000 долара за 2021-2022. годину.
Стејт департмент намерава да развија иницијативе младих људи које доприносе учешћу грађанског друштва у спровођењу реформи, толеранцији према „маргинализованим или расељеним групама становништва“ и њиховој интеграцији, јачању веза између становника САД и Украјине.
Програм ће се реализовати у подручјима Донбаса „која су страдала у војном сукобу који се наставља“, између осталог у градовима Бахмут, Лисичанск, Мариупољ, Славјанск и Северодоњецк, прецизирано је у документу. Наведена насељена места налазе се под контролом Кијева.
„Програм ће бити усмерен на развој вештина грађанског учешћа 50 талентованих дипломаца програма 'Аксес' који ће учествовати у различитим друштвеним иницијативама, усмереним на бесплатно учење енглеског језика и промовисање америчке културе и вредности међу омладином која није материјално обезбеђена у 'наранџастој зони безбедности' Доњецке и Луганске области“, наводи се у опису пројекта.
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину
Према речима политичког аналитичара и економисте Александра Дудчака, програми „помоћи“ Донбасу које предлажу САД уопште нису у складу са стварним потребама тог региона. Међутим, како додаје, чак ни у актуелној кризној ситуацији амерички стручњаци не пропуштају прилику да наметну друштву своје погледе.
„Видимо како Американци промовишу своју идеологију и погледе, што је пример 'меке моћи', демонстрација 'подршке' Украјини, а  уствари је то, наравно, потпуна бесмислица“, рекао је стручњак за РТ.
Како је додао, са украјинским друштвом активно раде различите америчке структуре, од којих су многе забрањене у Русији.
Према речима професора Високе школе економије Александра Домрина, сума која је издвојена за овај пројекат је, највероватније, „пропагандни трик“, који има за циљ да заинтересује омладину за америчку културу.
„Ово је као у филму, када уместо решавања стварних проблема приказују сјај, слику наводно срећног америчког живота. Тако успостављају контакт са младим људима. Очигледно је да у овом случају америчка агитација и пропаганда 'бацају удице' како би касније искористиле ту децу из необезбеђених породица, јер је њих лакше отргнути од својих корена и искористити за друге циљеве“, појаснио је аналитичар.
Ово није једини пројекат Стејт департмента – у последње време америчке власти издвојиле су серију финансијских средстава за рад са становништвом Украјине.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала