Продаја „Нордеуса“ америчкој компанији добра вест за Србију

CC0 / / Компанија за програмирање
Компанија за програмирање - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Продаја високотехнолошке српске фирме „Нордеус“ америчкој компанији „Тејк ту интерактив софтвер“ је веома добра вест за Србију, јер је то потврда да овде можемо да производимо робу која има тржиште у целом свету, али и позив за нова улагања у овдашњи ИТ сектор, сматрају саговорници Спутњика.
Вест да је српска компанија „Нордеус“, у власништву четворице наших младих ИТ стручњака која се бави развојем игара за друштвене мреже и мобилне телефоне, продата америчкој компанији „Тејк ту интерактив софтвер“ за 378 милиона долара, многе је изненадила пре свега висином аквизиције. У Србији то још није било виђено.

Добра вест за Србију

За ИТ стручњака Здравка Јанковића продаја „Нордеуса“ је одлична вест с обзиром на цену, али и зато што ће та компанија ући у већу фамилију, постаће део веће групе и то само по себи доноси сигурност у даљем развоју њиховог пословања које је и до сада било успешно. Пошто је америчка компанија листингована на берзи, то значи да ће запослени имати и тај извор прихода, што до сада није био случај, истиче Јанковић.
Он напомиње да су овакве аквизиције за ИТ сектор генерално уобичајена активност какву мање-више редовно виђамо на западу.
По његовом мишљењу, нико не треба да има бојазан од тога што је једна тако успешна компанија завршила у рукама странаца.
Србија је стала у ред тржишта на којима и најуспешније америчке фирме имају шта добро да плате - и врсне стручњаке и успешне компаније.
„Ми живимо у свету који је међусобно врло повезан и многе компаније прелазе из једног у друго власништво и уопште не можемо да говоримо о домаћем и страном, већ о једном или другом приватном власништву“, објашњава Јанковић.
Каже да је продаја „Нордеуса“ добра не само за бивше његове власнике, него и за Србију.
„Мислим да је добро и за нашу земљу да што више таквих компанија као што је ’Нордеус‘ може да дође у ситуацију да се прода на неком страном тржишту, јер то јесте доказ да је то исправан пут којим су ишле. Не купује их неко, као што је то био случај у нашој земљи, само због атрактивног земљишта на коме ће се после зидати станови“, каже Јанковић.
А то значи да је и Србија стала у ред тржишта на којима и најуспешније америчке фирме имају шта добро да плате — и врсне стручњаке и успешне компаније.

Сигнал за државу

Држава треба да поспеши образовање додатних кадрова у ИТ по којима је Србија већ позната.
Јанковић сматра да је веома битно да се, уместо субвенционисања иностраних ИТ компанија, чега је било у Србији, поспеши пословање домаћих компанија из тог сектора у коме имамо стручне и образоване људе. Држава, како сматра, може да поспеши и образовање таквог кадра.
„Ми имамо три пута већи интерес на Математичком факултету за упис на смерове везане за програмирање и информатику. Повећајте капацитет па нека могу да студирају сви који су заинтересовани. Иста ситуација важи и за ФОН“, истиче Јанковић.
Сматра да би требало охрабрити и „фриленсере“ да улазе у систем и да отварају своје компаније и буду део система, од чега би онда и те како имала користи и држава. Указује, такође, да би требало размислити и о подстицајнијој пореској политици.
„Сада у овом тренутку има посла и биће га, јер је очигледно да Индија, страшно погођена ковидом, неће држати тај монопол на тржишту, као што је очигледно да и у Украјини могу да буду проблеми. А то су два главна конкурентска тржишта где се ради аутсорсинг, тако да Србија и те како ту има шта да тражи“, напомиње наш саговорник.

Знак и за друге улагаче из света

И консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија сматра да је продаја „Нордеуса“ веома добра вест.
Он посебно указује на то што је у питању високотехнолошка компанија која има специфичан производ и купце широм света, што је новина у односу на оно што је до сада куповано у Србији, а углавном су то били јефтини полупроизводи.
Бушатлија посебно указује на начин на који је „Нордеус“ купљен.
„Што се тиче саме инвестиције од близу 380 милиона долара, мање од 300 милиона чини готовинско плаћање, а 90 милиона је у акцијама купца, што је веома важно. Врло је важно да су ти досадашњи власници продали своју фирму, али су добили један део фирме купца кроз те акције које су добили.“
Тиме су, додаје он, практично, постали сувласници у америчкој компанији.
© Sputnik / Evgeny BiyatovСајам видео-игара у Москви
Сајам видео-игара у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Сајам видео-игара у Москви
Нордеус је креирао најуспешнију светску игри за управљање фудбалом на свету, Топ елевен, са преко 240 милиона регистрованих корисника.
Бушатлија сматра да овај случај треба да буде показатељ и другима у свету где у Србији могу да улажу, али и држави да пружи подршку читавом ИТ сектору.
Основана 2010. године, „Нордеус“ је компанија за мобилне игре са седиштем у Београду, најпознатија по „Топ илевен“, најуспешнијој светској игри за управљање фудбалом на свету, са преко 240 милиона регистрованих корисника. „Тејк ту интерактив софтвер“ је пак водећи издавач интерактивних игрица широм света, фирма основана 1993. године са седиштем у Њујорку. Њена процењена тржишна вредност је 13 милијарди долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала