Унилатералне санкције попримиле размере пандемије: Шта односе Русије и ЕУ „одржава у животу“?

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и ЕУ
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Односи Русије и Европске уније су у жалосном стању, од потпуног колапса спречавају их широке трговинско-економске везе, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.
„Ти односи су у ненормалном стању, жалосном, рекао бих. Достигли смо дно и у том тренутку покуцали одоздо“, рекао је он на панелу у оквиру петербуршког Међународног економског форума.
Према речима дипломате, односе Москве и Брисела спасиле су од потпуног краха две чињенице.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Лавров: Агресивни русофобични лоби у ЕУ ради свој посао, али одговорићемо
„Једна чињеница је обим и значај наших трговинско-економских веза. Прагматизам пословне заједнице остаје важан амортизујући фактор који обуздава најрадикалније иницијативе политичара“, приметио је он.
Поред тога, сарадња на међународној агенди, између осталог, у вези са Блиским истоком и иранском нуклеарном питању, такође зближава Москву и Брисел, сматра он.

Унилатералне санкције попримиле размере пандемије

Истовремено, Чижов је изјавио да је пракса увођења унилатералних санкција попримила размере пандемије.
„Заиста, Европска унија је постала један од активних играча у том санкционом пољу. Бојим се да немамо епидемију санкција, већ пандемију. Саопштићу цифру за коју мало ко зна. ЕУ је увела санкције против 32 земље, међу којима нису само Русија и Кина већ и кандидати за прикључивање Унији - Турска, Босна и Херцеговина, Црна Гора“, истакао је он.
Стални представник Русије при УН је скренуо пажњу на чињеницу да је термин „санкције“ услован у датом случају, будући да се санкциони инструмент налази у рукама само једне структуре - Савета безбедности УН.
„Све остало су унилатералне незаконите мере“, додао је.

„Признање“: Петров и Боширов отровали Александра Македонског „новичоком“

Коментаришући оптужбе ЕУ да Москва наводно користи бојеве отрове, руски дипломата се нашалио рекавши да су Александра Македонског својевремено отровали Александар Петров и Руслан Боширов, које Запад назива „сарадницима Главне обавештајне управе (ГРУ)“.
„Нашим злонамерницима сада често, нажалост, фали и маште. Свако мало појављују се исте верзије о некој страшној хемијској супстанци која из неког разлога никога не убија, и свега два презимена људи који организују одређене акције. Да бих затворио ту тему, признаћу: 'Александра Невског су 'новичоком' отровали Петров и Боширов“, рекао је Чижов.
Петербуршки међународни економски форум одржава се ове године од 2. до 5. јуна. Медијски партнер Форума је новинска агенција „Русија севодња“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала