Вода, сребро, злато... Шта се све налази у – људском телу

CC0 / pixabay / Људско тело
Људско тело - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мање-више је познато да 70 одсто људског организма чини вода, али питање је колико је познато да у људском телу има и сребра и злата?
Од чега се састоји људско тело?
Дете би можда одговорило од руку, ногу, стомака и главе, а знало би и да су на глави очи, уши, нос, уста, коса… Неко мало старији сигурно зна да се у глави налази мозак, који можемо разделити на велики, мали, средњи и тако даље, да у устима имамо зубе, које штити зубна глеђ, а да се унутар зуба налази нерв. Но, да ли сте се некад упитали колико далеко заиста можемо отићи у рашчлањивању људског тела?
Скоро 99 одсто људског тела сачињава шест елемената: кисеоник, угљеник, водоник, азот, калцијум и фосфор. Од преосталих један одсто око 0,85 одсто чини само пет елемената – калијум, сумпор, натријум, хлор и магнезијум.
Међутим, преостаје још оних 0,15 одсто. И даље се не зна која је улога већине тих елемената, па се на пример за галијум, итријум, талијум, ниобијум и петнаестак других елемената сматра да не врше никакву функцију, а ипак их имамо, иако само у незамисливо малим количинама. Међу тим „бескорисним“ елементима налазе се и злато, које чини 0,000014 одсто људског тела, и сребро са 0,000001 одсто. У нашем телу се налазе и токсични елементи попут литијума и арсена, међутим у везаном стању у једињењима, па имају друге особине и нису опасни.
CC0 / пиксабеј / Људско тело
Људско тело - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Људско тело
Гвожђе заузима само 0,006 одсто људског организма
Но, у том малом проценту налазе се и елементи који су кључни за живот. Један од њих је гвожђе, које иако заузима само 0,006 одсто нашег организма, изузетно је важно за стварање хемоглобина. Kобалта има још мање – 0,0000012 одсто, али је важан за витамин Б12, преноси „Национална географија“.
Ови хемијски елементи граде молекуле и тако стижемо до нама познатијих чинилаца људског организма: воде, масти или липида, протеина, ДНK, РНK и других неорганских и органских једињења. Вода, дакле, заузима највећи проценат, а одмах иза следе протеини и липиди, који чине 20, односно 12 одсто људског тела. Вода је изузетно важна за људски организам јер помаже спровођење хранљивих материја и кисеоника до ћелија и апсорбовање тих материја, регулише телесну температуру и учествује у претварању хране у енергију, а у људској ћелији заузима између 65 и 90 одсто масе. Но, сигурно се питате где се налази сва та вода?
Органи попут мишића, мозга, јетре, плућа, слезине, бубрега, гуштераче и пробавног канала су у свом саставу чак преко седамдесет посто Х2О.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала