За хорор филм: Американци прогласили руски „Солнцепек“ за један од најсмртоноснијих система у свету

© Sputnik / Evgeni Biyatov / Уђи у базу фотографијаМеждународный военно-технический форум "АРМИЯ-2016". День второй
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2016. День второй - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1А „Солнцепек“ признат је за један од најсмртоноснијих оружаних система у свету – за неколико минута ТОС-1А може спржити људство и војну технику противника на територији од 40.000 квадратних метара, пише „Нешенал интерест“.
„Руско термобарично оружје требало би да буде у хорор филмовима“, пише амерички портал „Нешенал интерест“ у чланку посвећеном руским тешким бацачима пламена „Буратино“, „Солнцепек“ и „Тосочка“.
​Како се наводи, тајна успеха вишецевног ракетног лансера је у термобаричној муницији. Пројектил изнад циља распршује експлозивне аеросоли које продиру у све отворе и затим се детонирају. Талас експлозије који се тако ствара двоструко је снажнији него приликом употребе обичне муниције. Осим тога, приликом детонације ствара се ватрени облак, а температура у епицентру експлозије достиже 800 степени Целзијуса.
​„'Буратино' је 2001. године замењен напреднијим вишецевним ракетним лансером ТОС-1А ('Солнцепек') који је повећао домет лета ракете до 6.000 метара“, наводи се у чланку.
​Тешки вишецевни лансери нису имали пандане у свету, додаје се у чланку, стога су машине брзо стекле популарност међу војскама различитих земаља. Конкретно, „Солнцепек“ се активно користио у борби против међународних терориста у Сирији и Ираку.
„Нешенал интерест“ констатује да није зачуђујуће што је Саудијска Арабија недавно купила партију система ТОС-1А „Солнцепек“ за три милијарде америчких долара.
Систем „Солнцепек“ направљен је 2001. године на бази шасије тенка Т-72. Предвиђен је за ватрену подршку моторизованих и тенковских јединица. „Солнцепек“ је опремљен модернизованим лансирним системом, као и аутоматизованим системом за навођење.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала