Захарова објаснила како не доспети на списак непријатељских земаља

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Жеља за узајамно уважавајућим односима са Русијом на основу закона омогућиће земљама да убудуће избегну да буду стављене на списак непријатељских, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.  
„Главна ствар је наша главна теза: ми смо за развој равноправних односа“, истакла је Захарова у интервјуу за РТ.
„Можда се од нас очекује нешто ново и свеже... али чини ми се да постоје традиције које треба чувати: једнакост, односи засновани на узајамном поштовању на основу закона. Даље прилагођавање може бити индивидуално: то може бити партнерски однос, савезништво... Могу да постоје периоди захлађења, постоје различите ситуације, чак постоје и проблеми, али основа би требало да буде она коју сам споменула. И тада они неће бити стављени ни на један списак непријатељских земаља“, објаснила је портпаролка.
Влада Русије утврдила је 14. маја списак непријатељских земаља на којем су се нашле Сједињене Америчке Државе и Чешка. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва неће дискриминативно стављати ниједну земљу на списак непријатељских, да је одлуци претходила дубока анализа, а списак би могао да се ревидира током времена. Шеф руске дипломатије рекао је да списак непријатељских земаља неће бити „мртав“ документ, већ ће се „ревидирати како се буду развијали односи Русије са одређеном државом у будућности“. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала