Барска пруга по руском пројекту: Стручњаци „РЖД Интернешнл“ завршили истраживања за реконструкцију

© Sputnik / Радоје ПантовићРеконструкција пруге Београд - Бар код Вреоца
Реконструкција пруге Београд - Бар код Вреоца  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „РЖД Интернешнл“ у потпуности je завршила истраживања на две примарне деонице за пројектовање реконструкције пруге Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором
Компанија „РЖД Интернешнл“ предала је инвеститору, компанији „Инфраструктура железнице Србије“ идејна решења за пројекат реконструкције приоритетних деоница пруге Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором.
Документ обухвата техничку понуду за све елементе железничке инфраструктуре, укључујући колосек, СС, везе и телекомуникације, зграде, тунеле, мостове и пропусте, контактну мрежу, на деоницама Златибор – Прибој – Пријепоље укупне дужине око 60 километара.
Стручњаци „РЖД Интернешнл“ препоручили су да се већ сада ојача тунел „Сопотница“, који је у хаварисаном стању. Припрема се одговарајућа понуда за извођење радова, саопштено је из „РЖД Интернешнл“.
Како се додаје, наставља се преглед осталих деоница пруге. Истраживања се обављају уз примену савремених технологија за скенирање железничке пруге и суседне инфраструктуре како би се добили максимално детаљни подаци о стварном стању објеката.
„Вршимо свеобухватна испитивања стања инфраструктуре и вештачких објеката на прузи, користећи најсавременије методе за прикупљање података, као што је 3D-скенирање и снимање геодетским дроном, процењујемо ризике и могућности за одабир најефикаснијих решења. Сва испитивања се врше у складу са европским нормама и стандардима“, рекао је директор огранка „РЖД Интернешнл“ у Србији Мансурбек Султанов.
Пруга Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором чини део једноколосечне електрификоване пруге Београд-Бар, која је изграђена 1951–1976. године.
Пруга је тренутно у незадовољавајућем стању, и максимална дозвољена брзина је понегде ограничена на 30-50 километара на час. Постоји много нестабилних косина и планинских падина, дешавају се одрони. Међу вештачким објектима деонице налази се 139 тунела, 121 мост, 642 пропуста, од којих већина захтева капитални ремонт, наводе из „РЖД Интернешнл“.
„РЖД Интернешнл“ израђује пројекат реконструкције и модернизације пруге Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором дужине 210 километара у оквиру Анекса уз Уговор, који је закључен у јануару 2019. године. Уговор предвиђа извођење читавог комплекса инжењерских истраживања, што ће омогућити да се пројектује ремонт пруге, како у циљу повећања безбедности превоза, тако и у циљу повећања пропусне моћи пруге, која има велики међународни, регионални и национални значај.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала