ЕУ потврдила: „Нон-пејпер“ за мењање граница на Западном Балкану – постоји

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе Словеније и ЕУ
Заставе Словеније и ЕУ  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Савет ЕУ потврдио је аустријској новинској агенцији АПА да постоји документ везан за наводни словеначки нон пејпер о промени граница на Западном Балкану.
Међутим, није објављен јавно јер би могао да угрози међународне односе, пише Kликс.
АПА је затражила од Савета ЕУ да открије „документе свих врста и на било којем језику који би се односили на наводне словеначке нон-пејпере или словеначке иницијативе за промену границе на Западном Балкану и повезане расправе“.
Из ПР службе Савета ЕУ речено је како је Генерални секретаријат Савета „идентификовао само један документ“ који испуњава споменуте критеријуме. Ову поруку је Савет ЕУ објавио на својој веб-страници у четвртак увече, пише словеначки 24ур.
Међутим, након испитивања случаја, одлучили су да не одобре приступ документу јер је случај очито један од изузетака од директиве, према којој институције могу одбити приступ документима чије би откривање „угрозило јавни интерес“, преноси Б92.
Наводни словеначки нон-пејпер подигао је много прашине средином априла, како на Балкану, тако и у Словенији. Овај неслужбени документ, који је објавио портал Нецензурисано, предлаже промену граница на Западном Балкану.
„Довршетак распада Југославије, између осталог, укључује идеје о распаду БиХ и уједињењу Kосова и Албаније“, наводи се.
У региону су такве идеје одбачене као опасне јер би могле довести до нових ратова.
Према медијским извештајима, у припремама за словенско председавање Саветом ЕУ, словеначки премијер Јанез Јанша такође је помогао да се прошири идеја из нон-пејпера, што је негирао. Албански премијер Еди Рама потврдио је да је видео такав документ и разговарао о њему са Јаншом.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала