ФБИ оптужио Русију да пружа уточиште хакерима, Кремљ негира

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаГлобални напад вируса на рачунарске системе
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Директор ФБИ Кристофер Реј изјавио је да агенција спроводи истрагу стотинак различитих врста програма-рансомвера који су коришћени у сајбер-нападима на Сједињене Америчке Државе, јавио је лист „Волстрит џурнал“.
Он је додао да трагови многих од њих воде у Русију.
Директор ФБИ упоредио је тренутни талас сајбер-напада са изазовима са којима су се суочиле Сједињене Америчке Државе након напада 11. септембра 2001. године.
Реј је такође рекао да су недавни сајбер-напади показали каква штета се може нанети свим Американцима, при чему је истакао улогу Русије као „уточишта“ за хакере, пише лист.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Блинкен: Русија треба да сузбија сајбер нападе
„Стога, ако руска влада жели да покаже да је озбиљна по овом питању, има много прилика да демонстрира стварни напредак који сада не видимо“, истакао је Реј.

Кремљ: Русија није уточиште за хакере 

Кремљ се негативно односи према оптужбама на рачун Русије о томе да је она наводно постала уточиште за хакере, изјавио је за Спутњик портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Имамо негативан став према таквим оптужбама. Хакери постоје у свакој земљи на свету, посебно много има хакера тамо где су развијене технологије. Ми имамо веома снажно технолошко поље, а наши информатичари раде у свим земљама света, раде и у Силицијумској долини и у Великој Британији“, рекао је Песков коментаришући изјаве директора ФБИ.
Он је додао да су такве изјаве прилично емотивне и немају никакве везе са стварним стањем ствари.
Раније је сајбер-напад на међународну компанију и највећег светског произвођача меса „Џеј Би Ес“ довео до привременог затварања свих њених фабрика говедине у Сједињеним Америчким Државама, тренутно се фабрике постепено опорављају.
Још већи одјек имао је сајбе-напад у коме је оператор „Колонијал пајплајн“ привремено затворио највећи цевовод у САД. Потрошачи су почели масовно да купују бензин из страха од будућих несташица, што је довело до повећања цена. После тога је рад цевовода обновљен, иако је, према извештајима медија, компанија морала да плати хакерима до 4 милиона долара откупа.
Запад је више пута оптуживао Русију за сајбер-нападе. Русија је негирала све оптужбе, наводећи да западне земље нису пружиле никакве доказе. Москва је такође више пута изјавила да је спремна за дијалог о сајбер-безбедности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала