Хрватски народни сабор: Наметање Комшића довело би до распада БиХ

© AFP 2023 / STRЖељко Комшић
Жељко Комшић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ је на заседању одржаном данас у Мостару усвојио резолуцију којом се позива на измене Изборног закона. У резолуцији је упозорено како би наставак праксе прегласавања Хрвата с поновним наметањем Жељка Kомшића бошњачким гласовима на место хрватског члана БиХ Председништва водио дезинтеграцији државе.
Резолуција је усвојена како би се релаксирали односи Хрвата и Бошњака, и убрзао пут земље према ЕУ и НАТО савезу, али је упозорено да би наставак прегласавања Хрвата водио дезинтеграцији државе.
„Усклађивање изборног законодавстава са начелом да један конститутивни народ не може бирати представнике другом конститутивном народу, могло би бити снажан подстрек јачању међусобног поверења и сарадње на изградњи стабилне, функционалне и просперитетне државе“, стоји у усвојеној резолуцији на сабору ХНС-а, у којем је учествовало више од 450 изабраних званичника босанскохерцеговачких Хрвата.
Сабор ХНС-а БиХ одржава се у јеку разговора водећих политичких представника Хрвата и Бошњака, челника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића, који су након јучерашњег састанка у Сарајеву оценили да је дошло до приближавања стајалишта између две странке, преноси Б92.
Хрватски политички представници очекују да се изборном реформом престане с прегласавањем Хрвата од стране бројнијих Бошњака, док пак бошњачки званичници сматрају како овај народ треба имати већи удео у власти.
Уз то, пресудама Међународног суда за људска права од БиХ се тражи да се на највише функције у држави омогући избор припадника мањина што сада није могуће.

„Наметање Kомшића би водило дезинтеграцији државе“

У резолуцији ХНС-а БиХ упозорено је како би наставак праксе прегласавања Хрвата с поновним наметањем Жељка Kомшића бошњачким гласовима на место хрватског члана БиХ Председништва, изасланика у горњи, национално конципирани Дом народа за последицу имало дестабилизацију и водило дезинтеграцији државе.
ХНС је оценио да је чланство у ЕУ и НАТО-у најважнији спољнополитички циљ Босне и Херцеговине
Чланство у ЕУ и НАТО-у оцењено је најважнијим спољнополитичким циљем Босне и Херцеговине.

Трајна решења

Председник Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић рекао је како очекује постизање договора о изменама Изборног закона, па је назвао Бошњаке браћом.
„Желимо с браћом Бошњацима тражити трајна решења с јасном поруком да будемо своји на своме без дискриминације. Ја сам сигуран да можемо наћи решења у изборном законодавству с две изборне јединице у Федерацији БиХ око Председништва и Дома народа кроз легитимно представљање уз уважавање свих пресуда Уставног суда и Суда за људска права у Стразбуру“, рекао је председник ХНС-а БиХ.
Одбацио је могућност да у наставку разговора о изборним и уставним реформама расправу о слабљењу позиције Хрвата као конститутивног народа.

„Имате пуну подршку Републике Хрватске“

Хрватски амбасадор у Босни и Херцеговини Иван Саболић рекао је да Република Хрватска снажно подржава напоре босанских Хрвата у постизању њихове равноправности.
„Хрвати воде политичку битку за остварење једнакоправности и у томе имате пуну потпору Републике Хрватске. Треба прекинути прегласавање и мајоризацију и осигурати легитимно представљање у свим институцијама. Еуропска будућност БиХ је једино могућа уз једнакоправност три народа“, рекао је Саболић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала