Курц: „Северни ток 2“ гарантује енергетску безбедност и мора бити завршен

© REUTERS / LISI NIESNERАустријски канцелар Себастијан Курц
Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Аустрија, као и целокупна Европа, ће још дуго имати потребе за испорукама гаса из Русије, изјавио је аустријски канцелар Себастијан Курц на пленарном заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу и додао да „Северни ток 2“ гарантује енергетску безбедност и да мора бити завршен.
Пројекат „Северни ток 2“ гарантује безбедност у испорукама гаса у Европу и мора бити завршен, изјавио је Курц.  
„Северни ток 2“ нам пружа сигурне, модерне руте за овај гасовод, и овај пројекат, наравно, мора бити завршен“, рекао је Курц.
Према његовим речима Аустрија оптимистички гледа на завршетак изградње гасовода.
„Ми на пројекат гледамо веома оптимистично и надамо се, као и друге европске земље, да ће он бити реализован. Надамо се да ће овај пројекат осигурати енергетску безбедност Европе и да ће за Русију то бити веома позитивно, јер ми, заиста, купујемо много на руском тржишту", навео је Курц.
Он је додао да ће Аустрија, као и целокупна Европа, још дуго имати потребе за испорукама руског гаса. 
„Маршруте су направљене тако како је потребно да изгледају и надамо се да ће руски гас, као и пре, добијати потрошачи и у Аустрији и у другим деловима Европе. Још дуго ће нам требати залихе гаса“, рекао је Курц.
Раније данас је председник Русије Владимир Путин у свом излагању на форуму саопштио да је успешно завршено полагање цеви првог крака гасовода „Северни ток 2“, да се наставља изградња другог крака, као и да је „Гаспром“ спреман за пуњење гасом гасовода. Према његовим речима, Русија је спремна да у будућности реализује сличне високотехнолошке пројекте са европским и другим партнерима.

Изградња гасовода

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. 
Петербуршки међународни економски форум се ове године одржава од 2. до 5. јуна. Медијски партнер форума је новинска агенција „Русија севодња“.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала