Наоружава ли НАТО „конфликтне зоне“ под плаштом војних вежби?

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени
Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Није неуобичајено да после вежби које НАТО спроводи у неком региону део свог наоружања и опреме остави у земљи-домаћину. И то се дешава углавном у конфликтним зонама, каже за Спутњик Срђан Перишић, геополитички и војни аналитичар, коментаришући вест да НАТО користећи војне вежбе наоружава Украјину.
Перишић каже да је сличан сценарио могућ и у случају европских војних вежби које НАТО изводи у Европи. Он не верује да је војска БиХ на овај начин сада наоружавана, али да је могуће да јесте Косово и то преко — Албаније.

Јесу ли НАТО вежбе параван за наоружавање 

„Босну, тачније Федерацију БиХ су после конфликта и рата, док нису биле створене заједничке оружане снаге, наоружавале приватне војне организације из Америке. Био је тачно дефинисан програм сарадње између владе Федерације и тих приватних америчких компанија, а све под контролом америчке владе“, подсећа Перишић.
То је, како каже, трајало неких 10 година у БиХ после завршетка рата и сада таквих прилика у Федерацији нема, али има на Косову и у Украјини. То наоружавање под маском вежби се, како каже наш саговорник, наравно неће никада јавно објавити, већ су то углавном сазнања која се добијају преко обавештајних служби заинтересоване стране.
„Америка већ дуже време настоји да КБС на Косову претвори у Армију Косова и за то користе пре свега легалне војне трупе мисије Кфора које је одобрио СБ УН. Недавно смо видели да је и НАТО одредио Хрватску за потребе обуке косовске војске кроз свој контингент присутан у Кфору“, напомиње наш саговорник.

Полуилегалне методе за наоружавање

Перишић подсећа да су у оквиру наоружавања косовских снага оне већ од Америке добиле нека оклопна возила.
„На који начин ће то даље тећи видећемо, али свакако треба узети у обзир да се један део НАТО вежби одржавао и у Албанији… Што се тиче Украјине, сличан је модел, јер тамо постоји малтене грађански рат и наоружавање те државе је противно нормама међународног права. Уместо да дође до блокаде наоружавања било које од страна, дешава се супротно. А један од закулисних модалитета је управо тај да се војне вежбе користе да би се оставило наоружање у таквим државама“, објашњава Перишић. 
Наш саговорник каже да увек остаје сумња да се на сличан начин наоружавало и Косово преко Албаније, где су се ове године одржавале европске НАТО вежбе. Он напомиње да се на сличан начин својевремено наоружао и ОВК.
„И сад сигурно користе полуилегалне методе да оставе неко оружје које ће касније завршити на Косову, кроз те НАТО вежбе и то је јасно. 
Војно политички аналитичар Владе Радуловић с друге стране каже да НАТО и Америка отворено наоружавају одређене државе и своје чланице, па с тога не види разлог да им се на овај начин „дотура“ оружје. Посебно јер су те вежбе унапред најављене.

Нису НАТО, већ вежбе америчке војске

 „Сви кажу да су то НАТО вежбе, а у ствари се ради о вежбама америчке војске са партнерима у Европи. Постоји разлика између НАТО вежби и вежби које се организују унутра неколико држава. Иначе, европске вежбе су организоване са циљем да виде уиграност на терену и усклађеност војски. И различите су од оних које се одигравају у Украјини“, напомиње наш саговорник.
Генерал у пензији Бранко Крга каже да се опрема обично са вежби односи, али да може и да се деси да неки део остане ако се такав државни аранжман направи.
„У суштини, они и немају потребе да нешто крију. Могу то да уговоре на други начин, било као поклон или купопродајни уговор или на неки други начин, па да опрему дотуре земљама са којима имају добре односе“, објашњава Крга. 
Подсећања ради, портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је рекао да ће НАТО под изговором војних вежби у Украјину допремити најсавременије оружје, муницију, као и осталу опрему која је потребна украјинској војсци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала