Путин: Критике „Северног тока 2“ лоша пропаганда, ова маршрута краћа и јефтинија

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПутин: Критике „Северног тока 2“ лоша пропаганда, ова маршрута краћа и јефтинија
Путин: Критике „Северног тока 2“ лоша пропаганда, ова маршрута краћа и јефтинија - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
„Северни ток 2“ је искључиво економски пројекат а тезе о заобилажењу транзитних држава немају везе са стварношћу, рекао је председник Русије Владимир Путин. Он је додао да су критике на рачун пројекта лоша пропаганда и поновио да је гасовод искључиво комерцијални подухват.
Путин је, на пленарном заседању на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, додао да је маршрута гасовода кроз Немачку краћа и јефтинија него кроз Украјину и Словачку.
„Желим да истакнем – то је искључиво економски, комерцијални пројекат. Они који мисле или сматрају да се то ради да би се заобишле транзитне земље – та теза нема везе са стварношћу, јер је маршрута по дну Балтичког мора, из Русије у Немачку, по километражи краћа -  желим да се то чује још једном - него кроз европске земље: Украјину, Словачку, Аустрију. Краћа је и јефтинија“, рекао је Путин.

Критике на рачун „Северног тока 2“ су лоша пропаганда 

„Тај гасовод је једноставно економски сврсисходнији. Сто пута смо то рекли, али свеједно некаква лоша пропаганда пуни људима главе о томе да се овде ради о некаквој политици, заобилажење неког“, рекао је руски председник.
Додао је да ће потрошачи у Немачкој добијати јефтинији гас кроз гасовод „Северни ток 2“ него што је гас који добијају из цевовода који иду преко територије других држава.
Није потребно плаћати за транзит, нема ризика који долази од појединачних држава.
„’Северни ток 2’ искључује политичке ризике, он је јефтинији и сврсисходнији“, поручио је Путин.

Путин о Украјини и транзиту гаса

Путин је такође рекао да је Украјина, која се иначе како транзитна земља веома противи реализацији гасовода „Северни ток 2“, сама крива што за транзит добија милијарду и по долара а могла би да добија три до четири милијарде.
Украјинске власти треба да усмеравају новац на развој привреде и побољшање живота људи, а не на војску, додао је он.
„Потребна је добра воља украјинских партнера не за то да се новац усмерава и троши, да се јача војска и усмерава да силом решава питање Донбаса, већ да би се унапредила привреда, да се ради са људима. Полазимо од тога да имамо сложене односе са украјинским руководством, али мислимо о томе како тамо људи живе“, навео је Путин говорећи о могућностима да се украјински транзитни систем користи и после окончања Споразума о транзиту гаса.
Постављање цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Завршен први крак гасовода „Северни ток 2“
На опаску да је за Украјину важан тај руски новац за транзит гаса, Путин је рекао да Русија није дужна све да храни.
„Мислите да смо дужни све да хранимо? Шта, имамо неку обавезу да све хранимо?“, упитао је он.

Начин на који Американци ваде гас - варварски

Осврнуо се и на начин на који Америка врши експлоатацију гаса, хидрауличним ломљењем стена богатих гасом и нафтом, који је окарактерисао као варварски, а и скупљи.
„Гас је тамо скупљи, схватате. И поред тога што се добија на тако, отворено говорећи, варварски начин него је и скупљи за 25 одсто. Или да се купује јефтиније од нас и квалитетније, и то гас добијен на нормалан начин, или куповати, производ који се добија на комплексан начин са еколошке тачке гледишта“, навео је руски председник.
На почетку заседња, Путин је саопштио да је успешно завршено полагање цеви првог крака гасовода „Северни ток 2“.
Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала