Русија: Регистрација вакцине „Спутњик Ве“ у иностранству била је права битка

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПаковања руске вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Паковања руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Представници такозване „Биг фарме“ и антируски политички кругови су наручиоци информационе кампање против руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), изјавио је шеф Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев за РБК.
Према његовим речима, та кампања је започета још пре регистрације руске вакцине „апсурдним“ изјавама о крађи технологије за њену производњу.
„Од самог почетка вођена је циљана кампања усмерена на поткопавање поверења у велико достигнуће наших научника, у ефикасност вакцине“, истакао је Дмитријев.
Напади на „Спутњик Ве“, прецизирао је шеф РФПИ, првенствено се дешавају у англосаксонској штампи.
„Без обзира на такво супротстављање, успевамо да пренесемо наш став, између осталог и уз помоћ налога вакцине на друштвеним мрежама“, констатовао је Дмитријев, који сматра да је кампања против руске вакцине усмерена и на смањење стопе вакцинације у земљи.
Према његовим речима, регистрација „Спутњика Ве“ у страним земљама је била „права битка“.
„До данас је вакцина регистрована у 66 земаља и то је изванредан успех. Притом, регистрација у практично свакој од тих земаља била је права битка – свуда смо се суочавали са активним противљењем других играча који нису хтели да пусте Русију и противили су се регистрацији руске вакцине“, истакао је он.
Дмитријев додаје да је било и неколико позитивних примера који су много помогли.
„На пример, прва регистрација 'Спутњика Ве' у Аргентини отворила нам је врата у Латинску Америку. За Аргентином су уследиле друге земље тог региона. Клиничка испитивања у УАЕ и Индији које је организовао и финансирао РФПИ такође нам је омогућио да постигнемо регистрацију у Индији, другој земљи у свету по броју становника и низ одобрења вакцине у другим земљама тог региона“, рекао је шеф руског Фонда.
Дмитријев сматра да ће питање регистрације вакцине од стране Светске здравствене организације (СЗО) бити решено у наредних неколико месеци, истакавши да се „све одвија позитивно“.

Провера руске вакцине у ЕМА

Шеф РФПИ је такође саопштио Европска агенција за лекове (ЕМА) током испитивања руске вакцине „Спутњик Ве“ није имала никакве критичне напомене ни када је реч о производном, ни клиничком делу.
„Примећујемо веома професионалан рад техничара ЕМА. Желели бисмо да одвојимо рад техничког дела ЕМА, који до сад није имао значајних критичких напомена, од низа политичких изјава које видимо у оквиру дезинформационе кампање која се води против 'Спутњика Ве'“, саопштио је шеф РФПИ.
Према његовим речима, време регистрације зависи од ЕМА.
„У току је радни процес који, надамо се, неће бити политизован“, истакао је Дмитријев.
Подсетимо, Европска агенција за лекове започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.
Ефикасност вакцине „Спутњик Ве“ износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто), саопштио је Руски фонд за директне инвестиције и Истраживачки центар „Гамалеја“.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала