Шта још гори после експлозије у Чачку и ко је одговоран

Пратите нас
У случају експлозије у фабрици "Слобода" у Чачку не може се говорити само о одговорности људског фактора. Реч је о лагерованој муницији, ради се о могућим грешкама које су ствар случајности са овом врстом убојних средстава. То се ретко дешава, али је могуће и догађа се широм света", каже за Спутњик војни стручњак Митар Ковач.
Током целог поподнева хеликоптери су надлетали фабрички круг компаније “Слобода“ у покушају да се угаси тињајућа ватра на локацијама које су највише пострадале током синоћних експлозија.
Почело је и прво снимање и опсервација свих погона за које се сумња да су претрпели оштећења током детонација и каснијег пожара. У тај посао укључен је менаџмент компаније, као и надлежне специјализоване службе.

Ко је одговоран за експлозију

Иако је рано говорити о узроцима експлозије, јер ће истрага почети тек када пожар буде у потпуности угашен, у јавности се спекулише да је за акцидент крив људски фактор.
Генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, каже да у овом случају не треба олако доносити закључке, посебно због места на коме је дошло до експлозије.
"То је место где је била лагерована муниција која је управо произведена, пројектили за хаубице и тенкове. Реч је о озбиљној, одговорној компанији у којој је морало да дође до невероватног сплета околности, да би се десио овакав акцидент", тврди наш саговорник.

Штета до два милиона динара

Председник Александар Вучић је изјавио да је према прелиминарној процени штета од пожара изазваног експлозијом у чачанској фабрици „Слобода“ између милион и по и два милиона евра.
Ковач каже да је штета лако надокнадива, јер компанија има планетарни имиџ због квалитета различитих врста убојитих средстава, уговорене послове широм света. "Слобода" производи различите пројектиле за топове, хаубице, тенкове, ручне ракетне бацаче, али и противградне ракете и приотехничка средства.
"Штета је вероватно прорачуната на основу количине муниције која се тамо налазила. Велика је срећа што она није била близу производних погона и близу људи. То значи да је целокупан поступак лагеровања те муниције испоштован од стране менаџмета, удаљен је од производног процеса. И то доста говори о "људском фактору"", каже Ковач.

Тротил и барут нису опасни по здравље

Упитан да ли грађани Чачка имају разлога за бригу, с обзиром да муниција гори већ сатима, а питање је када ће пожар у потпуности бити угашен, овај војни стручњак каже да продукти сагоревања муниције не могу да их угрозе.
© Фото : Спутњику уступио Владимир Илић/НовостиПут до фабрике и даље је затворен.
Пут до фабрике и даље је затворен. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пут до фабрике и даље је затворен.
"Не може од саме експлозије, од тротила, од барута настати ништа од тежих последица по сам град, ни ближу околину. Наравно, из безбедносних мера људи око фабрике су исељени, то је процедура, тако се мора чинити. Има пуно лаика који изазивају непотрене гласине и драму. Наиме, сам положај фабрике је добар, конципиран је између брда, географског простора који ни у ком случају не дозвољава угрожавање шире околине, насеља и људи. Велика је несрећа што су временом непланском градњом прављене куће, а цивилне власти нису реаговале. Куће су се приближиле самим ободима фабрике", каже Ковач.
Он додаје да се евакуисани становници Пригревице сигурно још неко време неће вратити у своје домове, а када се врате, то ће значити и да је почела истрага о узроцима експлозије.
"Она ће почети кад се смире све, и најмање детонације, ради се о пројектилима који се накнадно, због температуре на том простору, активирају. Верујем да ће то јењавати, да ће бацањем средстава за гашење пожара из хеликоптера доћи до локализације", каже наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала