Тесли одата посебна почаст у Канади

© Wikipedia / Јавно власништвоСијалица гори у Теслиној руци
Сијалица гори у Теслиној руци - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Канадска провинција Онтарио одала је признање великом изумитељу Николи Тесли тако што је дан његовог рођења 10. јул постао и званични празник. Одлука о томе донета је на иницијативу члана локалног парламента из редова Нове демократске партије Тома Ракочевића.
Закон о проглашењу 10. јула за Дан Николе Тесле потписале су представница британске краљице Елизабете и заменица гувернера Онтарија Елизабет Доудсвел, наводи Министарство спољних послова Србије.
У Закону којим је рођендан Николе Тесле постао празник у Онтарију експлицитно се наводи да је Тесла „српско-амерички проналазач и инжењер“.
​Такође се подсећа и да су Теслини патенти били основ за градњу прве светске хидроелектране на Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена места у Јужном Онтарију добила струју.
Проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију велики је успех за српску дијаспору у Канади, која је најбројнија управо у тој провинцији, између осталог и зато што се на тај начин подиже углед српске заједнице.
Генерални конзул Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је посланику Тому Ракочевићу на иницијативи, као и Парламенту Онтарија на брзо спроведеном поступку усвајања предлога закона, пренео је Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала