Вучић: Спреман сам и са опозицијом да разговарам о Косову /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман и са ванпарламентарним странкама да разговара о дијалогу са Приштином који ће, како је навео, ускоро бити настављен.
„У питању су дани. Србија ће се одазвати позиву у Брисел и увек ћемо бити спремни да разговарамо о компромисним решењима, али никада нећемо бити спремни да разговарамо о понижењу Србије“, рекао је у обраћању јавности председник Србије.
Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпарламентарних политичких странака из опозиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.
„Такође, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали“, додао је Вучић.
Вучић је изразио спремност и да поднесе извештај Скупштини о дијалогу са Приштином пре или после његовог наставка у Бриселу.
Поводом разговора са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером, Вучић је казао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.
„Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на Косову и Метохији“, рекао је он.
Навео је да је са Лајчаком и Палмером разговарао и о српским светињама на Косову и Метохији.
„Разговарали смо о светињама, о Валачу, електроенергетској ситуацији и мој став је био веома јасан. Надам се да се неко неће играти са стабилношћу региона и по том питању, јер би реакција српског народа, и на КиМ и свуда, била изузетно снажна, а то никоме није потребно“, рекао је Вучић.
На питање да ли су високи званичници ЕУ и САД и саговорнике у Приштини упозорили на заштиту цркава и манастира, Вучић је потврдно одговорио.
„Јесу, и у то нема никакве сумње, и Палмер је био снажан по том питању у Приштини“, рекао је Вучић.
Додао је да је Лајчаком и Палмером разговарао о манастиру Високи Дечани, пре свега, јер је он најугроженији, с обзиром да Приштина не жели да поштује пресуде судова.

„Пресуда Младићу и седница Савета безбедности истог дана — случајност?“

Вучић је указао да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу.
Изразио је наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не, да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо.
Вучић је навео да ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића.
„Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савета безбедности и јесте, али да ли је случајно или не закључите сами“, казао је Вучић.
Напоменуо је да ће изрицање пресуде Младићу бити у 15 сати, а да је у 21 час по нашем времену заказана седница.
Прочитајте још:
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала