Захарова: Недопустиво је с Русијом разговарати с позиције силе

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗахарова: Недопустиво је с Русијом разговарати с позиције силе
Захарова: Недопустиво је с Русијом разговарати с позиције силе - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Недопустиво је с Русијом разговарати с позиција силе, рекла је у интервјуу за Спутњик портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Она је, између осталог, говорила и о односима Русије са ЕУ, као и о томе да ли постоји опасност од појачаних хакерских напада на руске државне ресурсе током предстојећих парламентарних избора.
Према писању медија, Европска унија је упутила Сједињеним Државама нацрт заједничке изјаве за самит предвиђен за 15. Јун, у којем Унија предлаже да да одлучан одговор на „непријатељско понашање“ Русије.  Како се у Москви односе према томе, узимајући у обзир то што се самит САД-ЕУ одржава уочи сусрета председника Русије и Америке?
- Што се тиче нацрта који се појављују на интернету, ми коментаришемо или разматрамо само оне који се доносе уз учешће Русије. У конкретном случају ми нисмо чланица ЕУ и немамо везе са тим одлукама. То ће бити њихове одлуке. Они одлично знају наш став. Став према ЕУ је у последњих неколико месеци био детаљно изложен. Ми смо за дијалог. И то не пуки дијалог, него дијалог ефикасан, у више смерова и са више елемената. Друга ствар је што он мора да се заснива на узајамном поштовању, не на претњама Вашингтона према Бриселу, већ на споразумима, договорима, који постоје између Русије и Уније, на међународном праву, на логици узајамно корисних односа. А остало је питање за њих, како они виде сарадњу са Русијом. Ми смо јасно предочили да су недопустиве изјаве о томе да са Русијом треба разговарати с позиције силе. Јасно смо ставили до знања да нећемо трпети сличне изјаве и то они то одлично знају.
Да ли већ постоје кандидати за списак непријатељских држава? Раније је била изнета идеја да би критеријум за укључивање на листу могло да буде непоштовање према совјетским споменицима. Постоји ли план да листа ускоро буде проширена?
- Немам информацију о таквим одлукама. Знате да та листа није била сврха сама по себи, некакав инструмент нашег политичког деловања. То је био конкретан и јасан одговор на поступке које смо окарактерисали као непријатељске од стране низа држава. Конкретан и јасан одговор. Доста смо и упозоравали и чекали да схвате да такви поступци воде у ћорсокак, много пута смо позивали да се односи врате у нормалан колосек узимајући у обзир оне факторе нормалности о којима сам говорила: узајамно поштовање, узајамни интерес, узајамна корист, ефикасност, правне основе. Али, након што смо после одређеног времена видели исто деструктивно понашање, ван поља права, а поново их је предузела Америка у априлу ове године, донета је одговарајућа одлука.
Уочи јесењих парламентарних избора, да ли Министарство спољних послова предвиђа нове покушаје у унутрашња питања  и пораст хакерских напада на руске државне ресурсе?
Ово питање није само питање за будућност колико о томе како процењујемо искуство из прошлости. Ствар је у томе што су многи наши важни догађаји на унутрашњем плану, конкретно, гласања, управо били праћени активирањем хакерских напада на руске државне ресурсе. Због тога се и у овом конкректном случају не сме искључити раст хакерских активности у вези с предстојећим парламентарним изборима.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала