Агенција „Мудиз“: Искључење Русије из система СВИФТ-а доноси несигурност

© Depositphotos.com / FuntapЛого платног система СВИФТ
Лого платног система СВИФТ - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Искључење Русије из платног система СВИФТ појачаће несигурност, оценили су у америчкој кредитној агенцији „Мудиз“ додајући да сматрају да је један такав корак мало вероватан.
Константна претња новим ограничењима „остаће главна црта кредитног профила Русије“ и она ће, према процени аналитичара те агенције, бити препрека за увећање инвестиција, а утицаће и на буџетску политику владе и на финансијску флексибилност и потенцијал економског раста.
Агенција је, иначе, задржала дугорочни кредитни рејтинг Русије на нивоу Баа3 са стабилном прогнозом.
Министар финансија Русије Антон Силуанов је рекао да та одлука показује да је руска привреда успешно превазишла последице пандемије.
Подсетимо, питање искључења Русије из система СВИФТ-а редовно се помиње у контексту могућих санкција Запада.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Лавров: Извукли смо закључке из претњи Запада
Заменица председника руске Централне банке Олга Скоробогатова је недавно рекла да банка не предвиђа такав ризик али ако се такав сценарио реализује Русија може лако да пређе на сопствени систем за обављање транскација - систем финансијских порука (СПФС).
Удружење за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације (СВИФТ) је међународни међубанкарски систем за пренос информација и обављање плаћања, на који је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама света.
У штампи се редовно појављују извештаји да би Русија могла бити искључена из овог система као једна од најоштријих санкција Запада. 
Истовремено, међународне политичке институције немају могућност доношења таквих одлука. Како што је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ, СВИФТ је приватна међународна организација.
Као одговор на ризике од могућег искључења банака са СВИФТ-а, Русија је створила свој Систем за пренос финансијских порука. На овај систем већ је повезано стотине организација, укључујући око 20 нерезидента.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала