Девојка сломила кичму бежећи од вране: Учестали напади птица какви се не памте у Загребу

CC0 / Pexels/Mike / Врана
Врана - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Последњих десетак дана лекари загребачке Клинике за трауматологију готово свакодневно збрињавају пацијенте које су напале вране. Једна девојка сломила је кичму бежећи од вране која је напала.
Иако напади врана у ово доба године нису реткост, овакве повреде лекари не памте. Само у последња три дежурства доктор Стипе Ћорлука примио је четири пацијенткиње које су напале птице, а које су задобиле теже повреде, преносе хрватски медији.
„Искрено, овако нешто нисам доживео откако радим. У последњих десет дана на хитни пријем дошла нам је девојчица која је због напада вране сломила кичму, док једна девојка има сломљену руку, једна колено, а једна је искренула глежањ“, прича др. Ћорлука.
Како су девојке рекле лекарима, вране су се, ничим изазване, залетале у њих, преноси „Јутарњи лист“.
Две најтеже повређене биле су на бициклима па су пале и задобиле преломе.
Две женске особе које су боље прошле, након санације повреде пуштене су кући. Једна девојка је рекла да је шетала и на њу су почеле да се залећу вране које је прво успела да отера рукама, али птица је наставила напад и када се други пут залетела у девојку, она је пала и повредила зглоб на руци, пренео је Танјуг.
„Има неколико занимљивих коинциденција. Реч је о женским особама, напади су се догађали предвече и све имају дугу косу“, испричао је др. Ћорлука.
Иако је он примио највише пацијената које су напале вране, каже да су му и колеге пренеле да су имали на хитном пријему пацијенте који су дошли због залетања врана.
Ива Шоштарић, орнитолог каже да се догађа да вране нападају људе, али никада пре није чула за овакве повреде.
„Када врана нападне, а то обично ради јер се осећа угроженом, најбоље је почети махати рукама и тако је преплашити. Нема потребе трчати, него се само бржим кораком удаљити. Наравно, на бициклу је то теже, али ако је могуће, треба се одмах зауставити, сићи и потерати врану“, каже она и додаје да се људи уплаше и повреде када падну.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала