Мистерија века: Лекари и даље немоћни пред „загонетком“ док пацијенти халуцинирају о смрти и ― умиру

CC0 / Pixabay / Пацијент у болници
Пацијент у болници - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Канадски лекари затечени су непознатим неуролошким обољењем које је погодило мештане једне мале покрајине. Обољење је један неуролог описао као медицинску „заврзламу“, која се јавља неколико пута у веку. Симптоми мистериозне болести су различити - од несанице и отежаних покрета до проблема са видом и халуцинација.
Први случај ове болести забележен је 2015. године, али је јавност за то сазнала тек недавно када је у медије процурио лекарски извештај о тој болести из покрајине Њу Брансвик.
Мистериозна болест има различите симптоме: несаницу, оштећење моторне функције, проблеме са видом и халуцинације – укључујући халуцинације о смрти.
Забележено је да најмање 48 особа пати од ове болести, која има бизаран радни назив - неуролошки синдром непознате етиологије (НСУЕ) у Њу Брансвику. Од те болести умрло је шесторо људи. Пацијенти су старости од 18 до 84 године. 
Пацијент у болничком кревету - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Халуцинације, муцање, кома: Мистериозна болест у Канади, лекари немају објашњење
Габријел Корнијер (20) некада се бавила уметничким клизањем и учествовала на такмичењима, маштајући о томе да постане патолог. Пре две године почела је да осећа велики умор, проблеме са видом и почела је да удара о ствари. Она сада хода помоћу штапа, има халуцинације, проблеме са памћењем и невољне покрете.
„Управо сам започињала оно што би требало да буде најбоље поглавље живота, а онда је оно нестало. Не знам да ли ћу умрети или ћу проживети остатак свог живота са овим симптомима", рекла је за „Њујорк тајмс“.

Теорије завере и потенцијални узроци

Вест је код Канађана изазвала забринутост и изнедрила бројне теорије завере, а људи су за то окривили предајнике мобилне телефоније, вакцине против вируса корона, па чак и хидраулични фракинг (метода експлоатација гаса из стена).
„Људи су узнемирени. Питају: 'Да ли је то због животне средине? Да ли је генетски? Да ли је због меса рибе или јелена? Да ли је нешто друго?' Сви желе одговоре “, рекао је Ивон Годин, градоначелник Бертранда на Акадијском полуострву, где су људи погођени мистериозном болешћу.
Лекари који истражују болест расправљају се да ли је реч о новој болести или познатој болести која није дијагностикована. Др Алијер Мареро, који се бавио првим познатим случајем НСУЕ, рекао је да су тестови показали атрофију мозга и неуролошку дисфункцију, али приметио је да ниједан резултат није довео до јасне дијагнозе.
Лекари су најпре посумњали да је мистериозно обољење један од облика прионске болести, али су обдукције преминулих пацијената оповргле ту хипотрезу.
Друга теорија сугерисала је да је да је болест изазвана токсином који производе плаво-зелене алге и који се одводи у везу са неуролошким поремећајима попут Паркинсонове болести. Остале теорије укључивале су изложеност бактеријама, гљивицама и домоинској киселини, неуротоксину који се налази у шкољкама.
Др Мареро је рекао да се консултовао са водећим светским научницима који такође наилазе  на потешкоће  да схвате шта је узрок ове мистериозне болести.
„То је нешто што нисмо виђали раније“ рекао је он за „Њујорк тајмс“.
Лекари који истражују мистериозно обољење такође наглашавају да нејасноће око њега показују да нека неуролошка стања могу збунити чак и најбоље светске научнике.
Истраживачи такође примећују да спор одговор на непознату болест показује колико је изазовно постало суочавање са другим медицинским стањима када је сва пажња здравствених служби усмерена на пандемију вируса корона, пренео је Спутњик интернешенал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала